Verouderde Google Drive Client

‘Verouderde Google Drive-synchronisatieclient voor desktops wordt op 12 mei 2018 uitgeschakeld’

Als je een e-mail ontvangen hebt met de bovenstaande onderwerpregel over de Google Drive Client, dan moet je hier wat mee doen. Er gaat het een en ander veranderen en daar moet je een kleine aanpassing voor maken. Geen paniek, de aanpassing die je ervoor moet maken is geen groot, technisch ingewikkeld iets. We leggen je de wijziging en de twee opties uit.

Presis kennisbank - G Suite - Google Drive Client - geen paniek header

Wat is er aan de hand?

Bij jouw G Suite account zit ook Google Drive, dit is je ‘online harddisk’ waarop je jouw bestanden kunt zetten. Om eenvoudig lokaal op je PC of laptop te kunnen werken met deze bestanden is er een software programma die deze synchronisatie voor zijn rekening neemt. Dit is de Google Drive Client.

Het bestaande programma: Google Drive Client.

Dit software programma synchroniseert je online Drive met een lokale map op je computer. Deze map zie je vervolgens in je verkenner (Windows) of in je Finder (Apple) als de ‘Google Drive’ map.

Deze applicatie gaat dus vervangen worden en daar gaat de e-mail die je ontvangen hebt van Google over. Er gebeurt niets met je Google Drive of de inhoud daarvan. Het enige dat er verandert is de applicatie die de synchronisatie met je lokale computer verzorgd.

Google Drive Client in de Verkenner (Windows):

Presis kennisbank - G Suite - Google Drive Client - Verkenner Windows

Google Drive Client in de Finder (Apple):

Presis kennisbank - G Suite - Google Drive Client - Finder Apple laptop

Wat moet ik nu doen?

Er zijn twee opties waaruit je kunt kiezen. We leggen beide opties aan je uit.

Optie 1: Backup and Synchronisatie

Deze versie is primair bedoeld voor particuliere Gmail gebruikers. Deze optie is met name goed geschikt als de volledige Google Drive inhoud past op je lokale harddisk. Het is overigens ook mogelijk om selectieve synchronisatie toe te passen in de geavanceerde instellingen. De Google Backup and Synchronisatie kun je ook gebruiken in combinatie met je G Suite account.

Download

Optie 2: Drive File Stream

Deze variant is primair bedoeld voor de zakelijke G Suite gebruiker. Google File stream maakt geen ‘map’ zoals de Google Drive dat doet, maar maakt een ‘netwerkschijf’ die verwijst naar je Google Drive.

Deze optie is met name goed geschikt als je meer data online hebt staan dan er op je lokale harddisk past.

Download

Welke past het beste bij mij?

Primair adviseert Google je om de Drive File Stream te gebruiken. Als je liever hebt dat de nieuwe optie die je moet kiezen zoveel mogelijk op de Google Drive Client lijkt, dan kun je beter Back-up and synchronisatie installeren.

Beiden doen hetzelfde, dus je kunt geen fout met je keuze maken. En als je volgende maand liever de andere optie zou willen, dan installeer je die gewoon. Dat is geen probleem en ook zeker geen gedoe.