Leest Google mijn e-mails?

Dit is een vraag die wij veel krijgen. Hoe zit het met de privacy van Google Apps, zijn er mensen bij Google die mijn e-mails lezen?

Lezen of indexeren

Het is misschien goed om het verschil uit te leggen tussen lezen en indexeren. Lezen is wanneer een persoon daadwerkelijk jouw mailbox opent om je mails te lezen. Beheerders van een Exchangeserver hebben bijvoorbeeld deze mogelijkheid om dat te kunnen. Op dat moment kan er sprake zijn van privacy schending als dit niet in het bedrijfsinternetprotocol vastgelegd is.

Indexeren is dat er een robot alle e-mails van jou scant en het resultaat hiervan in een zoekdatabase opslaat. Deze database is ook niet beschikbaar voor medewerkers van Google. Dit wordt gedaan om zoekopdrachten in een mailbox sneller te kunnen uitvoeren. Voor Outlook kun je hier een tool voor installeren zodat je je mail box sneller kunt doorzoeken, Microsoft en Google maken gebruik van indexeringsrobots hiervoor. Dit is het geheim waarom je zo snel kunt zoeken in je eigen mailbox.

Advertenties

Google wil ook geld verdienen en doet dat op dit moment voornamelijk met het  tonen van advertenties. Om ervoor te zorgen dat de juiste advertenties getoond worden maken ze gebruik van de resutlaten van de indexeringsrobots. Dit heeft een voordeel voor de adverteerder, je zit bij de (waarschijnlijke) doelgroep en dit heeft een voordeel voor de gebruiker, er wordt een aanbieding gedaan over het onderwerp waar je op dat moment mee bezig bent. Zo werkt marketing nu eenmaal. Daarom beginnen ze in januari met het adverteren voor de zomervakanties terwijl het slecht weer is en staat de reclame van thuiswerken op een billboard paal waar meestal een file staat.

Advertentie vrij

Als je wel graag met de producten van Google wil werken maar niet de advertenties wilt zien, dan kun je overschakelen naar de betaalde versie van Gmail, namelijk Google Apps. Werkt hetzelfde maar dan zonder de advertenties.

Privacy Statement van Google

Google Apps for Business voldoet aan de Safe Harbour en de SAS70 norm. Deze normen zijn voldoende dat bijvoorbeeld de Amerikaanse staat Californie, de Universiteit Utrecht, De Universiteit Amsterdam, diverse farmaceutische bedrijven in Amerika, autoimporteur PON en onze koninklijke Ahold overgestapt zijn naar Google Apps.

Open chat
1
💬 klik hier om te chatten
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?