Vier handige Google Docs tips

Google Docs is een web gebaseerde tegenhanger van Microsoft Office met applicaties zoals tekstbewerken, spreadsheets en presentaties. Google Docs heeft vele handige features die het bekijken waard zijn. Vier van deze features lichten we uit.

Groep bewerken

Ooit aan je collega’s bureau gezeten om samen een document te bewerken? Heb je documenten bijlagen over en weer gestuurd terwijl je aan de telefoon zat met iemand die ergens anders bezig was? Met Google Docs kun je samen werken aan een tekst, spreadsheet of presentatie terwijl je achter je eigen computer zit. Iedereen ziet zijn eigen kopie van het document, en elke aanpassing door een collega zie je live op je beeldscherm terwijl zei typen.

Het werkt simpel. Klik rechts boven op de “Delen” knop. Hier kan worden aangegeven met wie het document gedeeld wordt. Het is ook mogelijk om het document met het hele bedrijf te delen.

Vertalen

Google’s vertaaldienst voor Web pagina’s gebruikt een unieke vertaalmethode, gebaseerd op statische analyses van zinnen in plaats van “woord voor woord” vertaling. Het is ook nog eens snel en in de meeste gevallen geeft de dienst een goede vertaling.

Om de dienst te gebruiken in Docs kun een woord worden geselecteerd of kan in één keer het hele document worden vertaald. Selecteer een woord en klik op Extra > Woord opzoeken > Woord vertalen… Vertaal het hele document door te klikken op Extra > Document vertalen. Er wordt dan een kopie gemaakt van het document, het originele document wordt behouden.

Ingescande bestanden bewerken

Deze feature herkend de woorden in een ingescanned document, of het nu een fax is of een ingescande pagina van een all-in-one printer. Om het te gebruiken, klik op de Uploaden... button en upload een JPG, GIF of PNG bestand dat is gegenereerd van een ingescande pagina. Google zal er een PDF versie van maken waaruit je de tekst kun knippen, plakken en bewerken als of het is getypt. Het is niet 100 procent nauwkeurig, maar het is sneller dan alles zelf overtikken.

Zelf updatende spreadsheats

Heb je een markt onderzoek spreadsheet dat prijzen bevat van sommige bepaalde aandeelkoersen? In plaats van een nummer in te voeren dat niet meer klopt als iemand het leest is het mogelijk om live te linken naar financiële gegevens die te maken hebben met de beurs. Om financiële data in te voeren klik op een lege cell en vul de volgende formule in de formule balk: =GoogleFinance(“GOOG”; “price”). Dit toont de huidige prijs van het Google-aandeel. De informatie die wordt getoond heeft een vertraging van 20 minuten. Meer over deze functie.

Open chat
1
💬 klik hier om te chatten
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?