Wat is het verschil tussen een website en een webapplicatie?

Bij Presis maken wij websites en webapplicaties. Maar wat is nu het verschil tussen een website en een webapplicatie? Ze zijn beiden verschillend in essentie, en op andere manieren. Dit wordt uitlegt in dit artikel.

Een website is een collectie van pagina’s die meestal statische inhoud zoals tekst, afbeeldingen en video’s bevatten. Een website maakt gelimiteerd gebruik van interactieve functies. Hierbij kun je denken aan een contact formulier of een zoekfunctie. Het hoofddoel van een website is om te informeren.

Webapplicaties aan de andere hand zijn dynamische, interactieve systemen die bedrijven helpen om bepaalde taken efficienter en meetbaar te maken. Het hoofddoel van een webapplicatie is om een functie voor een gebruiker uit te voeren volgens voorgedefineerde bedrijfsdoelen.

Webapplicaties hebben een hogere betrekking en kennis van het systeem nodig aan de kant van de gebruiker. Ze komen de webapplicatie niet toevallig tegen. Ze gebruiken het als gereedschap om taken voor hun dagelijkse werk uit te voeren.

Webapplicaties zijn er in verschillende vormen en maten. Hierbij kun je denken aan online e-mail zoals Gmail en Hotmail, internet bankieren en Content Management Systemen. Er zijn open en gesloten webapplicaties. Bij open systemen is het makkelijk om toegang te krijgen. Gebruikers kunnen makkelijk een account aanmaken. Gesloten systemen zijn niet toegankelijk voor de buitenwereld, alleen voor het bedrijf dat het gebruikt.

Een voorbeeld van een gesloten webapplicatie is “Dealer Dashboard”, gemaakt voor de autodealer DIGO in Delft. Met de webapplicatie kunnen werknermers taxaties invoeren, autotransporten plannen en de daarbij horende taken uitvoeren. Dit gebeurt aansluitend op andere bedrijfsprocessen.

Open chat
1
💬 klik hier om te chatten
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?