Hoe sterk zijn uw wachtwoorden?

Een wachtwoord beschermt tegen ongewenste toegang tot uw gegevens en is dus behoorlijk belangrijk. Toch besteden we er met z’n allen maar weinig aandacht aan. Een onlangs gepubliceerde lijst van de 25 slechtste wachtwoorden volgens hackers, verschilt nauwelijks met die van vorig jaar. Er valt kennelijk nog veel te verbeteren, hoe sterk zijn uw wachtwoorden?

Een zwak wachtwoord

Wat maakt een wachtwoord nou precies tot een zwak wachtwoord? In ieder geval is voorspelbaarheid een slechte eigenschap. Uw eigen naam als wachtwoord gebruiken is dus niet handig, evenals de namen van uw kinderen. Het woord “wachtwoord” is ook een slechte keus, maar wordt helaas nog veel te vaak gebruikt. Over het algemeen kan gesteld worden, dat herleidbare namen en data, èn woorden uit het woordenboek moeten worden vermeden. Omdat kraken niet alleen door mensen, maar vooral ook door computers gebeurt, is het gebruik van cijferreeksen of voor de hand liggende patronen op het toetsenbord ook niet aan te raden. En voor de volledigheid, genoteerd op een rond slingerende papiertje wordt élk wachtwoord een zwak wachtwoord.

Een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord is in ieder geval een wachtwoord waarin hoofdletters, kleine letters, speciale tekens en cijfers voorkomen. En een lengte van minimaal 8 tekens is absoluut vereist om het predikaat “sterk” te krijgen, maar eigenlijk is een iets langer wachtwoord nog beter. Gelukkig kunt u eenvoudig een sterk wachtwoord genereren met deze online wachtwoord generator tool: https://passwordsgenerator.net

Denk bij het genereren van een sterk wachtwoord eens aan een vaste zin of spreekwoord, gebruik alleen de beginletters van de woorden en verwerk hier en daar een speciaal teken en cijfer. Houd de lengte in de gaten en gebruik hoofdletters en kleine letters, bij voorkeur door elkaar. Een veelgelezen tip is, om de dienst waarvoor het wachtwoord gebruikt gaat worden in de zin te verwerken. Door deze voor elke nieuwe dienst te veranderen, kunt u steeds dezelfde zin blijven gebruiken en toch het wachtwoord wijzigen.

Tenslotte

Wachtwoorden worden steeds belangrijker en als het goed is krijgen we er steeds meer. Door het gebruik van verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts, voorkomt u dat bij een geslaagde hack ineens ál uw gegevens op staat liggen. Idealiter heeft u dus voor iedere account een apart sterk wachtwoord en wijzigt u deze regelmatig. Een vaste manier van wachtwoorden genereren helpt daarbij en maakt het onthouden een stuk eenvoudiger.