AI en robotica veranderen snel de werkwereld. Volgens Accountantskantoor PwC loopt maar liefst 44% van de Nederlandse banen risico door AI – vooral in sectoren met personeelstekorten.
Moeten we nu de alarmbellen luiden, biedt AI juist een uitweg uit de krapte?
Of kan het misschien wel de sleutel zijn tot het oplossen van de tekorten en het verbeteren van ons werk?
In dit eerste blog van een drie-delige serie, duiken we in de vraag: ‘Gaat AI ons werk overnemen?’ en kijken we naar wat AI kan en wat niet.
Wat kan AI en wat kan het niet?
Allereerst kijken we naar wat AI kan en wat het niet kan om te bepalen of het ons werk kan overnemen.
AI-systemen kunnen enorme hoeveelheden data verwerken en complexe problemen oplossen in een fractie van de tijd die een mens nodig zou hebben. Maar, AI heeft ook beperkingen.
Het mist creativiteit, empathie, en het vermogen om ethische beslissingen te nemen – kwaliteiten die essentieel zijn in veel beroepsgroepen.
1. AI is te duur om personeel te vervangen
Daarnaast zijn de kosten voor het volledig vervangen van personeel door AI niet alleen de prijs van de software. De totale kosten omvatten ook implementatie, integratie en training, die allemaal kunnen oplopen volgens het Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Hoewel sommige AI-tools relatief goedkoop zijn, kunnen de bijkomende kosten voor het instellen en onderhouden van deze systemen aanzienlijk zijn.
2. AI kan (nog) niet alle taken overnemen
Verder kan AI (nog) niet alle taken overnemen. Onderzoekers hebben aangetoond dat AI-software slechts een deel van de werknemers kan vervangen. Het begrijpen van subtiele menselijke communicatie en het maken van contextuele oordelen blijven grote uitdagingen voor AI. Daarom blijven mensen nodig om de taken uit te voeren die AI nog niet kan afhandelen.
“AI begrijpt menselijke emoties niet en kan niet uit zichzelf handelen”
Gaat AI ons werk overnemen en is AI de oplossing voor het personeelstekort?
Met een toenemende vergrijzing en de uitdaging om gekwalificeerd personeel te vinden, wordt AI vaak gezien als een oplossing voor het personeelstekort.
In sectoren zoals de zorg, logistiek en productie kan AI inderdaad helpen om repetitieve taken te automatiseren, waardoor werknemers zich kunnen richten op meer complexe of communicatieve taken. Dit kan leiden tot een efficiënter bedrijfsproces en een hogere productiviteit.
Aan de andere kant zijn er ook mensen nodig om AI te implementeren en draaiend te houden. Er zal dus een manier gevonden moeten worden om werkbesparing en werkverschaffing in balans te houden.
Het doel is dat we uiteindelijk met minder mensen toe kunnen. Nu nog zorgt de productiviteitswinst die geboekt wordt dankzij nieuwe technologieën ervoor dat het tekort aan arbeidskrachten niet nog groter wordt.
“Uiteindelijk zal elk persoon een AI specialisme meekrijgen in zijn eigen sector”
Welke waarde kun je als mens toevoegen aan AI?
Ondanks de vele mogelijkheden van AI, is er nog steeds een grote behoefte aan menselijke input. Bovendien blijven vaardigheden zoals creatief denken, probleemoplossend vermogen en interpersoonlijke communicatie cruciaal.
AI kan veel taken overnemen, maar het versterken van de technologie met de unieke menselijke kwaliteiten zoals empathie en strategisch inzicht, maakt het verschil.
De vraag is niet of we waarde kunnen toevoegen, maar hoe we onze unieke vaardigheden het beste kunnen inzetten om AI te optimaliseren en effectief samen te werken.
“Samenwerken is de sleutel”
Kansen met AI: welke toegevoegde waarde kun je als werknemer bieden?
AI opent deuren naar nieuwe kansen en bedrijfsmodellen. Het kan bedrijven helpen hun diensten te personaliseren, nieuwe markten te betreden en innovaties sneller door te voeren.
Voor jou betekent dit de kans om nieuwe vaardigheden te leren en je te richten op strategische en creatieve rollen. In plaats van AI als een dreiging te zien, kunnen we het zien als een kans om ons werk te verbeteren en uit te breiden.
Dan komen we bij het derde (en laatste) punt:
Late 18e en begin 19e eeuw, toen machinale productie zijn intrede deed, vroegen mensen zich ook af: “Gaan machines mijn werk innemen?” Die bezorgdheid was begrijpelijk, maar zoals we nu weten, heeft technologische vooruitgang ons toen ook nieuwe kansen gebracht.
Vandaag staan we weer voor een soortgelijke uitdaging met robotisering en automatisering. Ja, wereldwijd kunnen tot wel 800 miljoen banen verloren gaan door deze technologieën. Maar nieuwe technologieën zullen ook (net als toen) werkgelegenheid creëren – tot zeker 974 miljoen nieuwe banen tegen 2030.
Het is dus een kwestie van aanpassen en de kansen grijpen die AI biedt, net zoals we dat in het verleden hebben gedaan.
Conclusie:
AI verandert ons werk, hoe bereiden we ons voor?
AI zal ons werk veranderen, of we dat nu willen of niet. Het is aan ons om ons voor te bereiden, nieuwe vaardigheden te leren en AI op een positieve manier te gebruiken.
Door te investeren in training en ontwikkeling, kunnen we ervoor zorgen dat AI een positieve impact heeft op de toekomst van werk en dat iedereen kan profiteren van de voordelen.
Heeft jouw bedrijf hulp nodig bij de implementatie van AI? Of wil je meer weten over hoe AI jouw organisatie kan versterken? Wij staan klaar om je te helpen bij elke stap van de transitie.
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden die AI te bieden heeft!