Google Meet,
Extra Functies

Zijn jullie aan het werk met Google Meet
en benieuwd naar de vele functies van het programma?
Hier hebben we een instructie gemaakt van alle extra functies.

Presenteren aan de meeting

Natuurlijk is het mogelijk om te presenteren aan de Google Meeting. Na te klikken op een uitnodiging is er onderin het scherm de optie om te “Presenteren aan vergadering” in plaats van “Aan vergadering deelnemen”.

Je krijgt hier de keuze om je volledige scherm of maar één applicatie te delen (1) (bijvoorbeeld je slides of een webpagina). Als je meerdere schermen hebt kun je ook kiezen welke er gedeeld mag worden (2). Klik op het scherm, klik vervolgens op “Delen” (3).

Als je in een Google Meeting zit kan je ook op een later moment kiezen om te starten met presenteren. Druk rechts onderin het scherm op “Nu presenteren”, hierna krijg je weer dezelfde opties als voorheen.

Mobiel bellen en meedoen (Meet app)

Essentieel voor de asfaltvreters onder ons, toegang tot al je vergaderingen vanaf je telefoon of tablet. Voor deze functionaliteit moet er op het desbetreffende apparaat eerst de Google Meet app geïnstalleerd worden. Deze is verkrijgbaar voor Android en iOS.

In de app kan je zelf een meeting beginnen (1) of deelnemen aan een bestaande meeting (2). Als je zelf een meeting start heb je net als op de computer direct de mogelijkheid om deelnemers toe te voegen.

Wel op de telefoon, maar zonder de app is het óók mogelijk om mee te doen aan een meeting. Als je het telefoonnummer en de meeting-specifieke PIN-code hebt kun je inbellen bij de vergadering. In dit geval wordt alleen audio verzonden en ontvangen. De rest van de vergadering kan elkaar nog wel zien, alleen de inbellende deelnemer kan geen video zien of versturen.

Live ondertiteling aanzetten

Het is mogelijk om live ondertiteling aan te zetten voor een Google Meeting. Op dit moment is deze functie alleen nog in het Engels beschikbaar, maar waarschijnlijk zal live ondertiteling ook in het Nederlands werken. Vooralsnog is deze functie handig in overleg met internationale deelnemers. Het ondersteunt collega’s die minder vloeiend in hun Engels zijn. Verder kan het handig zijn als er slechthorende individuen deelnemen of als iemand zich in een rumoerige omgeving bevindt en audio slechter kan ontvangen.

Op de computer kan live ondertiteling rechts onderin aangezet worden. Naast de “Nu presenteren” knop druk je op de 3 puntjes, selecteer vervolgens “Ondertiteling aan”. De audio wordt nu live geïnterpreteerd en zo correct mogelijk omgezet in tekst. Voor de ondertiteling staat wie wat zegt.

Op de mobiele telefoon zet je ondertiteling aan door op het binnenkomende beeld te drukken en vervolgens rechts bovenin op de CC knop te klikken. Op de Google Meet Hardware kit zelf kun je ondertiteling aanzetten door bovenin het bedieningspaneel op het tandwiel (instellingen) te drukken. Hier staat een schakelaar voor live ondertiteling.

Chatten en bijlagen sturen

Elke Google Meet heeft een eigen chat. Deze functie is erg handig om gesprekspunten samen te vatten, links te delen of voor collega’s die op afstand geen microfoon hebben of zich niet in de situatie bevinden om die aan te zetten.

Om de chat te openen op de computer klik je rechts bovenin op het tekstwolk icoon. Eventuele bijlagen die aan de Google Agenda afspraak zijn toegevoegd kunnen links onderin geopend worden. Klik hiervoor eerst op de naam van de Google Meet, klik vervolgens op het “Bijlagen” tab in de pop-up.

Meetings opnemen (Google Workspace Enterprise)

Als onderdeel van G Suite Enterprise kan er ook gebruik gemaakt worden van de mogelijkheid om Google Meet sessies op te nemen. De opnames pakken alleen het beeld en geluid van de Google Meet deelnemers en eventueel gedeelde schermen. Ondertiteling wordt niet meegenomen in de opname. Als iemand een opname start krijgen alle deelnemers hier een notificatie van. Links bovenin het scherm verschijnt ook een rood icoontje om aan te geven dat de Meet sessie opgenomen wordt (zie foto). Na afloop van de Google Meet sessie wordt de video automatisch in de Google Drive gezet.

Om een video opname van een Google Meet sessie te starten, druk rechts onderin op de 3 puntjes (1). Klik vervolgens op ”Vergadering opnemen” (2). Om vroegtijdig een opname te stoppen druk in hetzelfde menu op de “Opname stoppen”, klik nogmaals om het stoppen te bevestigen.

Het duurt ongeveer 10 minuten om de opname klaar te zetten op de Google Drive in het folder: “Meet Opnamen folder”. Er wordt ook een mail met de opname naar twee personen gestuurd: Degene die de Google Meet sessie heeft gestart en degene die de opname heeft gestart.

Livestreamen in Google Meet (Google Workspace Enterprise)

De laatste functie van Google Meet voor G Suite Enterprise gebruikers is de mogelijkheid om voor maximaal 100,000 personen intern te livestreamen. Om een livestream te starten, moet er in de agenda-afspraak een knop aangezet worden. Klik bij het maken van de afspraak op “Livestream toevoegen” (zie links). Voor livestreams is het belangrijk om de afspraak “Alleen-weergeven” te maken, zodat gasten niet de afspraak kunnen wijzigen. Dit doe je door rechts onderin op “Meer opties” en vervolgens op “Alleen-weergeven afspraak maken” te drukken (zie foto rechts)

De Google Meet sessie die gekoppeld is aan deze afspraak heeft nu de mogelijkheid om gestreamd te worden. Iedereen met de afspraak in zijn/haar kalender kan vervolgens de live stream bekijken door op de “Live stream bekijken” link te drukken (zie foto).

In een Google Meet sessie zelf kan de live stream vervolgens gestart worden door rechts onderin op de drie bolletjes te klikken en vervolgens bovenaan het menu op “Streamen starten” te klikken.

Klaar voor de start?

Na het lezen van deze instructies ben je tot de tanden bewapend om met Google Meet aan de slag te gaan. Het is duidelijk dat Google de software zo intuïtief mogelijk heeft gemaakt. In combinatie met deze korte uitleg kan iedereen, altijd en overal aan de slag!

Onze webshop

Heb je nog geen Google Meet kit?
Bekijk dan onze webshop. Mocht je er niet uitkomen dan helpen wij jou graag!