Skip to main content

Wat is er nieuw in Google Workspace: de updates van maart 2024

Google Workspace wordt continu verbeterd en uitgebreid. Om je te helpen bij te blijven, geven wij een overzicht van de updates die in maart doorgevoerd zijn, per app of onderdeel. Onze favoriet van deze maand: ‘De achtergrond verwijderen van afbeeldingen in Presentaties’. Hiermee kun je snel en eenvoudig de achtergrond weghalen van een afbeelding die je in je presentatie wilt gebruiken (met AI). De  belangrijkste mededeling is dat je vanaf juli 2024 in Google Agenda alleen nog afspraken via schema’s kunt maken.

Op deze pagina

 

Google Drive

 

  1.  Direct bestanden zoeken in Drive

30 maart 2024

Je kunt vanaf deze week bestanden over je hele Drive zoeken met behulp van een uitgebreide zoekbalk en verbeterde zoekchips. Met deze zoekchips kun je filteren op bestandstype (zoals Pdf of Afbeeldingen), eigenaar en datum van laatste wijziging.

Voor wie

Voor Google Workspace-gebruikers, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts. 

Wanneer

Deze functionaliteit wordt nu uitgerold naar Rapid Release-domeinen; voor geplande release-domeinen staat deze gepland voor 15 april 2024. 

 

  2.  Waarschuwing voor naderen capaciteitslimiet in gedeelde Drives

15 maart 2024

Om duidelijker aan te geven wanneer een gedeelde Drives de capaciteitslimiet (400.000 items) nadert, verschijnt er nu een banner met een waarschuwing. Deze banner wordt getoond als er minder dan 20% capaciteit op de Drive over is, en is alleen zichtbaar voor gebruikers die rechten hebben om content toe te voegen aan de gedeelde Drive. 

Voor wie

Voor Google Workspace Business Standard, Business Plus, Essentials Starter, Enterprise Essentials, Enterprise Essentials Plus, Enterprise Standard, Enterprise Plus en Nonprofits.

Wanneer

Deze functionaliteit wordt nu uitgerold naar Rapid Release-domeinen; voor geplande release-domeinen staat deze gepland voor 3 april 2024. 

 

 

Google Workspace algemeen

 

  1.  Schuifregelaars nauwkeurig instellen met getalinvoer

15 maart 2024

Je kunt afbeeldingen en vormen aanpassen in Google Documenten en Presentaties met schuifregelaars. hiermee kun je bijvoorbeeld de helderheid en het contrast aanpassen. Je kunt het percentage nu ook handmatig invullen om nauwkeuriger aanpassingen te maken.

Voor wie

Voor Google Workspace-klanten, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

Wanneer

Dit wordt nu uitgerold naar Rapid Release-domeinen; voor geplande release-domeinen staat dit gepland voor 2 april 2024.

 

 

Gmail

 

  1.  Op maat gemaakte e-mailcampagnes maken met de nieuwe layout-editor

13 maart 2024

Je kunt aangepaste e-mail-layouts maken in de nieuwe layout-editor. Je kunt deze openen door in het venster waarin je een nieuwe mail aanmaakt, op de knop ‘Indeling selecteren’ te klikken. Je kunt dan een een vooraf gedefinieerd sjabloon kiezen, inclusief afbeeldingen, tekstelementen en knoppen, of je kunt een geheel nieuwe layout maken. Als je op de knop ‘Standaardstijl’ klikt, kun je eigen logo, lettertype, kleuren en voettekst aan een e-mailsjabloon toevoegen. 

Voor wie

Gebruikers van Workspace Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard, Enterprise Plus en Workspace Individual.

 

 

Google Spreadsheets

 

  1.  Verbeterd filteren voor samengevoegde cellen

30 maart 2024

Je kunt nu in Google Spreadsheets filteren op bereiken met samengevoegde cellen.

Voor zowel bereiken met verticale samenvoegingen als bereiken met horizontale samenvoegingen kun je een filter maken en verschillende filtertypen toepassen (voorwaarde, waarden en kleur).

Voor wie

Voor Google Workspace-gebruikers, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts. 

Wanneer

Deze functionaliteit wordt nu uitgerold naar Rapid Release-domeinen; voor geplande release-domeinen staat deze gepland voor 3 april 2024. 

 

  2.  Vloeiend scrollen voor desktops

12 maart 2024

In Google Spreadsheets kun je nu met ‘vloeiend scrollen’ naar een specifiek deel van een rij of kolom gaan en stoppen waar je maar wilt. Dit is van toepassing op zowel nieuwe als bestaande spreadsheets. Vloeiend scrollen werkt met alle functies van Spreadsheets, zoals vastgezette rijen, verborgen kolommen, diagrammen en met schuifbalken, als je die gebruikt in plaats van een muis of trackpad.

Voor wie

Eindgebruikers die gebruikmaken van een trackpad, muis of schuifbalk.

Wanneer

Voor domeinen met snelle en geplande release wordt deze functionaliteit uitgerold vanaf 4 maart 2024.

 

 

Google Presentaties

 

  1.  De achtergrond verwijderen van afbeeldingen  

8 maart 2024

Je kunt nu eenvoudig de achtergrond verwijderen van afbeeldingen die je wilt toevoegen aan  je presentatie. Om dit te doen, selecteer je een afbeelding op de dia, klikt met de rechtermuisknop en selecteert ‘Achtergrond verwijderen’ of je klikt op de knop ‘Achtergrond verwijderen’ in de werkbalk.

Hiervoor is nog wel een AI-account nodig. 

Voor wie

Voor Gemini Enterprise- en Gemini Business-add-ons, en voor gebruikers met persoonlijke accounts via Google One AI Premium.

 

  2.  Makkelijker instellen van dropdown-chips

12 maart 2024

Met dropdown-chips in Spreadsheets kun je statussen of verschillende projectmijlpalen in je spreadsheet aangeven. Nu kun je ook vooraf ingestelde vervolgkeuzelijsten in je spreadsheet invoegen, in plaats van deze handmatig te maken. Je kunt deze vooraf ingestelde vervolgkeuzechips invoegen voor veelvoorkomende scenario’s, zoals prioriteits- of beoordelingsstatussen. In de zijbalk kun je de teksten voor de opties aanpassen of stijlen toevoegen.

Voor wie

Voor alle Google Workspace-gebruikers, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met een persoonlijk Google-account.

Hoe

Je kunt een dropdown-chip invoegen door “@” te typen. In het menuutje kies je vervolgens voor ‘Dropdownmenu’s’. Daarna kun je de teksten invullen en de stijlen/kleuren kiezen. Het dropdown-menu wordt daarna in je spreadsheet getoond, waarna gebruikers makkelijk een van de vooraf ingestelde opties kunnen selecteren.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen wordt deze functionaliteit vanaf 5 maart 2024 uitgerold. Voor Geplande release-domeinen is dit vanaf 19 maart 2024.

 

 

Google Agenda

 

  1.  Vanaf juli 2024 andere afspraakschema’s  

18 maart 2024

Momenteel zijn er twee tools met vergelijkbare functionaliteit in Google Agenda: afspraakslots (blokken) en afspraakschema’s. Vanaf 18 juli 2024 zijn alleen de afspraakschema’s nog te gebruiken.

Bestaande slots blijven actief tot 18 juli 2024, maar het is verstandig om nieuwe afspraken vanaf nu te maken met behulp van schema’s.

Tegelijkertijd krijgen Google Workspace Business Starter-klanten nu toegang tot afsprakenplanning, zodat elke gebruiker één boekingspagina kan maken. 

Voor wie

Beheerders en eindgebruikers. De mogelijkheid om meerdere planningen te maken en extra premiumfuncties te gebruiken, is beschikbaar voor Google Workspace Individual, Business Standard en Plus, Enterprise Standard en Plus, Nonprofits en Google One Premium.

Afsprakenschema’s zijn beschikbaar voor Google Workspace Business Starter, Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard, Enterprise Plus, Nonprofits, Google Workspace Individual-klanten en Google One Premium-gebruikers.

Hoe

De huidige afspraakslots zijn gedeeld met beheerders. Zij kunnen het gebruik van slots in de organisatie beoordelen en gebruikers helpen bij de overstap naar afspraakschema’s. Bestaande slots worden niet automatisch gemigreerd, dus gebruikers moeten hun instellingen opnieuw maken met afspraakschema’s.

Eindgebruikers die organisatoren of redacteuren van slots zijn, zullen binnenkort banners zien die hen begeleiden bij de overstap naar het gebruik van afspraakschema’s.

Wanneer

Uitrol vanaf 18 juli 2024.

 

  2.  Nieuwe Agenda-widgets op mobiele iOS-apparaten 

8 maart 2024

Er zijn nieuwe widgets beschikbaar voor Google Agenda op het vergrendelscherm van mobiele iOS-apparaten (iOS16+) en iPads (iOS17). Deze widgets tonen een komende gebeurtenis of taak.

Voor wie

Voor alle Google Workspace-klanten, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

 

 

Google Chat

 

  1.  Makkelijker openen en sorteren van gedeelde bestanden

27 maart 2024

Op het tabblad ‘Bestanden’ in een Google Chat-ruimte kun je alle gespreksgerelateerde bestanden beheren. Dit tabblad heet voortaan ‘Gedeeld’ en heeft een vernieuwde gebruikersinterface. Ook zijn er nieuwe functies, zoals voor het sorteren van bestanden, ondersteunen van gedeelde links en mediabestanden.

Met behulp van de nieuwe sorteerkeuzelijst kun je de lijst met weergegeven documenten beperken op basis van categorie (bestand, link, media) of gedeelde datum.

Bovenaan een ruimte in Google Chat staan de tabbladen: Chat, Gedeeld (nu nog Bestanden) en Taken. Als je op Gedeeld klikt, zie je drie secties: Bestanden, Links en Media. 

Voor wie

Eindgebruikers

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de uitrol vanaf 27 maart 2024. Voor Geplande releasedomeinen is dit vanaf 17 april 2024

 

  2.  Spraakberichten/voicemails versturen vanaf mobiel

26 maart 2024

Het is nu mogelijk spraakberichten achter te laten in Chat voor mobiel (binnenkort ook in de webversie). Hiermee bespaar je tijd en kun je meer informatie geven.

De komende tijd wordt het ook mogelijk een transcriptie te maken van gesproken berichten.

Voor wie

Voor gebruikers van Enterprise Essentials, Enterprise Essentials Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus.

Hoe

Deze functie staat standaard AAN en kan worden uitgeschakeld op domein- of OU-niveau door alle bijlagen uit te schakelen. 

Je kunt spraakberichten verzenden vanaf mobiele apparaten en deze ontvangen op alle platforms, inclusief internet. Je kunt nu nog geen spraakberichten verzenden via internet.

Om een spraakbericht op te nemen op je telefoon, tik je op het microfoonpictogram en begin je te spreken. Een timer geeft aan hoe lang je aan het opnemen bent.

Je kunt je spraakbericht vooraf beluisteren, of het bericht verwijderen/opnieuw te proberen.

Je kunt op een spraakbericht reageren zoals op ieder ander chatbericht.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de uitrol vanaf 26 maart 2024. Voor Geplande releasedomeinen is dit vanaf 15 april 2024.

 

  3.  Hovercards voor groepsberichten en ruimtes

8 maart 2024

Wanneer je in het menu aan de linkerkant in Google Chat met de cursor over een ruimte of groepschat beweegt, zie je nu een hovercard die een verkorte lijst met leden en hun avatars toont. Dit is handig om de chats van elkaar te onderscheiden. Bovendien kun je ruimte-hovercards in Chat-apps opnemen met behulp van de gedeelde hovercard-bibliotheek.

Voor wie

Voor alle Google Workspace-gebruikers, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

 

  4.  Chat-ruimtes: meerdere leden of groepen toevoegen

12 maart 2024

Het beheer van ruimtes in Google Chat is eenvoudiger gemaakt en beheerders kunnen meer informatie over ruimtes bekijken.

Ook zijn de interface en workflows voor individueel ruimtebeheer in Google Chat op internet en de beheerdersconsole op één lijn gebracht.

Voor wie

Voor de beheerders van alle Google Workspace-klanten die Google Chat gebruiken.

Super admins en beheerders moeten Google Chat hebben ingeschakeld voor hun account in de service-instellingen van Google Chat. 

De tool voor ruimtebeheer is standaard beschikbaar in de beheerdersconsole.

Gedelegeerde beheerders moeten ook het recht hebben om ‘Chats en ruimtes te beheren’ hebben om toegang te krijgen tot de tool voor ruimtebeheer.

Wanneer

Voor domeinen met snelle en geplande release wordt deze functionaliteit uitgerold vanaf 4 maart 2024.

 

 

Google Meet

 

  1.  Miro direct starten vanaf Google Meet Series One Board 65- en Desk 27-apparaten

De visuele tools voor samenwerking van Miro kun je nu rechtstreeks starten vanaf een Series One Board 65 of Desk 27. Dit kan tijdens een Meet-gesprek of rechtstreeks vanaf het startscherm van het apparaat.

Miro biedt tools en sjablonen voor op de Board 65 en Desk 27, zoals brainstormen met digitale sticky notes en het plannen van agile workflows. Deze vervangen de apps op de Jamboard, waarvan de ondersteuning eind 2024 beëindigd wordt.

Je kunt bestanden van Jamboard exporteren naar Miro, zie hiervoor het Miro Helpcentrum voor meer informatie.

Voor wie

De Miro-importtool is beschikbaar voor alle Workspace-klanten. De mogelijkheid om Miro op Board 65 en Desk 27 te openen is beschikbaar voor alle Google Workspace-klanten met Google Meet Board 65- en Desk 27-apparaten.

Wanneer

Uitrol vanaf 28 maart 2024.

  2.  Logitech Meet-kits voor kleine ruimtes nu beschikbaar

Kleine vergaderruimtes voor 3 tot 5 personen worden steeds populairder. Om hierop in te spelen heeft Logitech de Rally Bar Huddle-kits ontwikkeld, speciaal voor Google Meet. De kit kan los worden gebruikt of via USB aangesloten worden op een laptop.

Voor wie

Voor alle Google Workspace-klanten met Google Meet. Ga naar https://shop.presis.nl/ voor meer informatie over het kopen van een Meet-kit die past bij jouw situatie.

 

  3.  Verbeter/retoucheer je uiterlijk in Google Meet op internet

15 maart 2024

Portretretouchering kon al op mobiele apparaten, maar kan nu ook in Google Meet op internet. Hiermee kun je je uiterlijk subtiel bijwerken, zodat je je tijdens videogesprekken zelfverzekerder voelt.

Je kunt kiezen uit twee portretretoucheringsmodi (Portrait touch-up):

 1. Subtiel: zeer lichte teint egaliseren, lichter maken van de huid onder de ogen en witter maken van de ogen.
 2. Vloeiend: iets gladder maken van de teint, lichter maken van de huid onder de ogen en witter maken van de ogen.

Deze functie is standaard uitgeschakeld, en kan door de gebruiker worden ingeschakeld.

Voor wie

Voor gebruikers van Business Standard, Business Plus, Enterprise Essentials, Enterprise Starter, Enterprise Standard, Enterprise Plus, Google One en Google Workspace Individual.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de geleidelijke uitrol vanaf 15 maart 2024, voor 

Geplande release-domeinen is dit vanaf 1 april 2024.

 

 

Beheerders

 

  1.  Export van logboeken naar BigQuery bevat nu metagegevens van Drive-labels

27 maart 2024

De controlelogboeken van Google Workspace geven inzicht in de activiteiten, zoals het delen van bestanden en downloads, wanneer deze hebben plaatsgevonden en wie binnen de organisatie de actie heeft uitgevoerd. Bij het analyseren van logboeken in BigQuery kun je nu ook de metadata van Drive-labels gebruiken, zoals de gevoeligheid van bestanden. Ook kun je nu filteren op labelvoorwaarden.

Voor wie

Beheerders van Enterprise Essentials Plus, Enterprise Standard en Enterprise Plus. Kijk in Helpcentrum voor meer informatie over het instellen van servicelogboekexports naar BigQuery.

Wanneer

Deze functionaliteit is nu beschikbaar.

 

  2.  Migreren bestaande versleutelde berichten naar versleuteling aan de cliëntzijde (CSE)

21 maart 2024

Versleutelde e-mails van andere services, zoals Microsoft 365, Microsoft Exchange of Virtu, kunnen nu gemigreerd worden naar versleuteling aan de cliëntzijde van Gmail in de S/MIME-indeling.

 • S/MIME-berichten geïmporteerd uit andere e-mailproviders worden ondersteund door Gmail CSE
 • Virtu-gebruikers kunnen het migratiehulpprogramma gebruiken om hun platte-tekstarchieven uit Vault of Takeout te coderen en deze als S/MIME-berichten te importeren
 • Klanten kunnen e-mailarchieven met platte tekst in bulk importeren in Gmail als S/MIME-berichten.

Let op:

 • Voor de migratie van S/MIME-berichten van Microsoft 365 of Microsoft Exchange naar Gmail moeten de certificaten dezelfde zijn als die in Microsoft
 • Je moet de Gmail API en Gmail CSE voor de gebruikers instellen met dezelfde certificaten als die in de Microsoft-service
 • Nadat de Gmail-accounts zijn geconfigureerd met de S/MIME-certificaten, kun je berichten van de Microsoft-service naar Gmail migreren.

Voor wie

Beheerders van klanten van Google Workspace Enterprise Plus.

Wanneer

Uitrol vanaf 21 maart 2024.

 

  3.  Limieten Apps Script-projecten uitgebreid

Voor wie

Ontwikkelaars voor alle Google Workspace-klanten, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts..

Tot nu toe kon je maximaal 200 versies van nieuw gemaakte scripts maken en opslaan. Deze limiet is nu uitgebreid naar alle scripts. Indien nodig kun je meerdere scriptversies tegelijkertijd verwijderen met behulp van de nieuwe functie ‘Bulkverwijderen’. 

Lees meer over het werken met Apps Script-versies in de ontwikkelaarsdocumentatie.

 

  4.  Importeren van gegevens uit andere berichtenplatforms met de Google Chat API

15 maart 2024

Google Workspace-ontwikkelaars kunnen gebruikersgegevens van andere berichtenplatforms in Google Chat importeren met behulp van de Google Chat API’s. 

Voor wie

Beheerders van alle Google Workspace-klanten en ontwikkelaars die geregistreerd zijn in het Workspace Developer Preview-programma. Zie verder de ontwikkelaarsdocumentatie.

Wanneer

Nu beschikbaar.

 

  5.  Bepaalde app-toegangscontroles kunnen nu worden toegepast op de organisatie-eenheid

13 maart  2024

Voor wie

Beschikbaar voor alle Google Workspace-klanten.

Google Workspace-beheerders kunnen nu een aantal App Access Control (AAC)-beleidsregels configureren op organisatie-eenheidniveau (OU). Voorheen was dit alleen mogelijk op domeinniveau. Zo kunnen zij instellen:

 • Wat er gebeurt als gebruikers proberen in te loggen bij niet-geconfigureerde apps van derden met hun Google-account
 • Of interne apps toegang hebben tot Google Workspace API’s
 • Of berichten aan gebruikers worden getoond als ze geen toegang hebben tot een geblokkeerde app.

Wanneer

Voor Rapid Release- en Scheduled Release-domeinen is de geleidelijke uitrol vanaf 13 maart 2024.

 

  6.  Migratie van e-mailgegevens naar een ander Workspace-account

12 maart 2024

Je kunt de e-mailgegevens van gebruikers nu van het ene Google Workspace-account naar het andere migreren. Handig als je bijvoorbeeld van domeinnaam verandert. Je kunt deze gegevensmigratie voor maximaal 100 gebruikers tegelijk configureren, en ook zogenaamde deltamigraties uitvoeren, waarmee de nieuwe gegevens worden overgezet zonder eerder gemigreerde inhoud te dupliceren.

Deze functie is nu nog beschikbaar als open bèta.

Voor wie

Voor gebruikers van Google Workspace Business Starter, Business Standard en Business Plus; Enterprise Standaard en Enterprise Plus; Essentials Starter-, Essentials-, Enterprise Essentials- en Enterprise Essentials Plus- en Nonprofits-klanten.

Beheerders kunnen rechtstreeks toegang krijgen tot de nieuwe tool voor gegevensmigratie via: admin.google.com/ac/migrate/googleworkspace. De bestaande DMS-app blijft beschikbaar in de beheerdersconsole via dezelfde link als voorheen: admin.google.com/ac/dms

Wanneer

Deze functionaliteit is nu beschikbaar in open bèta.

 

  7.  Werk- en privégegevens gescheiden op beheerde iOS-apparaten

12 maart 2024

‘User enrollment’ is een extra optie voor mobiel iOS-beheer, waarbij werkgegevens en persoonlijke gegevens op iOS-apparaten van elkaar gescheiden worden. Hierdoor kunnen beheerders controle krijgen over Workspace-gegevens op het apparaat, terwijl gebruikers hun privacy en de controle over hun persoonlijke gegevens behouden. ‘User enrollment’ is nu algemeen beschikbaar. 

Voor wie

Voor klanten van Google Workspace Enterprise Plus, Enterprise Standard, Enterprise Essentials, Enterprise Essentials Plus, Frontline Standard, Frontline Starter, Business Plus, Cloud Identity Premium en Nonprofits.

Meer informatie over het scheiden van werkgegevens en persoonlijke gegevens op iOS-apparaten vind je in het ​​Helpcentrum.

Als eindgebruikers zich voor de eerste keer aanmelden bij een app of zich opnieuw aanmelden, wordt hen gevraagd om het configuratieprofiel te downloaden. Dit profiel wordt geopend in de internetbrowser waarin je de apparaatinstellingen kunt voltooien. Kijk in het ​​Helpcentrum voor meer informatie over het installeren van een configuratieprofiel op je telefoon en hoe je een goedgekeurde werk-app op je iOS-apparaat installeert.

Wanneer

Voor Rapid Release- en Geplande Release-domeinen is de uitrol vanaf 7 maart 2024. Tegen het  einde van de maand is dit naar verwachting voltooid.