Skip to main content

Wat is er nieuw in Google Workspace: de updates van februari 2024

Google Workspace wordt continu verbeterd en uitgebreid. Om je te helpen bij te blijven, geven wij een overzicht van de updates die in februari doorgevoerd zijn. De belangrijkste volgens ons: het opnemen van AI-tool Gemini in de niet-Nederlandse versie van Google Workspace. Ongetwijfeld een voorproefje van wat er verder nog komen gaat. De leukste: ‘Camerabeelden opnemen in Google Presentaties’, waarmee je beelden van je camera kunt integreren in je presentatie. Handig voor webinars, presentaties in grotere zalen, of presentaties die je wilt versturen. 

 

1. Geschreven aantekeningen in Google Documenten

27 februari 2024

Met markeringen in Google Documenten kun je handgeschreven aantekeningen aan documenten toevoegen met een stylus of vinger wanneer je een Android-apparaat gebruikt.

Dit kan nuttig zijn voor:

 • Collega’s die elkaar handgeschreven feedback geven op diagrammen, grafieken, rapporten of voorstellen.
 • Docenten die studenten feedback geven op hun essays, rapporten, korte verhalen en meer.
 • Een huiseigenaar die ideeën of updates over bouwplannen van zijn aannemer verstrekt. 

Om aantekeningen toe te voegen, moet je een Android-apparaat gebruiken. 

Om markeringen in te schakelen, open je een document en selecteer je het hulpmiddel voor markeringen in de contextuele werkbalk. Daarna kun je aantekeningen maken met behulp van pen- of markeerstiftgereedschappen (vinger of stylus). Vervolgens kun je markeringen verbergen/tonen, wissen of invoegen.

Wanneer

Geleidelijke uitrol voor Rapid Release-domeinen vanaf 27 februari 2024. Voor Geplande releasedomeinen is dit vanaf 11 maart 2024.

 

2. De rol Groepsbeheerder geldt nu ook voor specifieke groepstypen

26 februari 2024

De rol Groepsbeheerder kan nu worden toegewezen aan beveiligingsgroepen of niet-beveiligingsgroepen. Voorheen hadden degenen met de rol Groepsbeheerder toegang tot alle groepen binnen een organisatie. Dit geeft beheerders de mogelijkheid tot een meer gedetailleerdere delegatie van de verantwoordelijkheden van groepsbeheerders, waardoor de toegang tot de meest gevoelige groepen wordt beperkt tot alleen degenen die deze absoluut nodig hebben. Deze functie is beschikbaar in de open bèta. Er is geen extra aanmelding vereist om de functie te gebruiken.

Beheerders kunnen een groep toewijzen als beveiligingsgroep via de Cloud Identity Groups API of de in beheerdersconsole. Deze groepen kun je vervolgens beheren via de Admin SDK Groups API, de beheerdersconsole of de Cloud Identity Groups API. 

Voor wie

Voor beheerders van Google Workspace Enterprise Standard en Enterprise Plus.

Wanneer

Geleidelijke uitrol vanaf 26 februari 2024.

 

3. Snel herkennen welke ongelezen discussies het meest relevant zijn in Google Chat

26 februari 2024

Omdat er verschillende discussielijnen in meerdere ruimtes mogelijk zijn, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke ongelezen discussies het meest relevant zijn. Je ziet nu de avatars van deelnemers voor ongelezen discussies in de gespreksweergave. Zonder te klikken kun je aan de avatars van de deelnemers zien of een discussie voor jou relevant is.

Voor wie

Voor eindgebruikers is deze optie standaard ingeschakeld. 

Wanneer

Geleidelijke uitrol vanaf 26 februari 2024

 

4. Importeer en converteer gevoelige Excel-bestanden met versleuteling

26 februari 2024

Je kunt nu gevoelige Excel-bestanden importeren en converteren naar Google Spreadsheets met versleuteling aan de clientzijde. Handig als je samenwerkt met externen die in Microsoft Excel werken. Als gebruiker heb je directe controle over de encryptiesleutels en de identiteitsservice die je voor die sleutels wilt gebruiken.

Aandachtspunten:

 • Je kunt alleen .xslx Excel-bestandstypen importeren.
 • Tijdens het importeren worden niet-ondersteunde Excel-functies in Spreadsheets genegeerd.
 • De maximale bestandsgrootte is 10 MB.
 • Het maximale aantal cellen dat je kunt importeren is 10 miljoen.

Voor wie

Voor gebruikers van Google Workspace Enterprise Plus.

Beheerders kunnen de versleuteling aan de clientzijde inschakelen op domein-, OE- en groepsniveau (Beheerdersconsole & Beveiliging & Toegang en gegevenscontrole & versleuteling aan de clientzijde).

Eindgebruikers. Als versleuteling aan de clientzijde is ingeschakeld door de beheerder, kijk dan in het Helpcentrum voor meer informatie over het werken met versleutelde bestanden in Drive, Documenten, Spreadsheets en Presentaties.

Wanneer

Geleidelijke uitrol vanaf 26 februari 2024.

 

5. Smart Canvas in Google Documenten 

22 februari 2024

Smart Canvas in Google Documenten is bedoeld om de productiviteit te verhogen en de workflow te stroomlijnen. Je krijgt nu suggesties voor het automatisch aanvullen van e-mail, gevolgd door een ‘smart chip’ conversieoptie met behulp van de Tab-toets. 

Voor wie

Voor alle Google Workspace-gebruikers, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

Wanneer

Wordt nu uitgerold naar Rapid Release-domeinen; voor geplande release-domeinen gepland voor 7 maart 2024.

 

6. Bijgewerkte gebruikersinterface voor het inloggen of aanmelden voor het Google-account

21 februari 2024

Het uiterlijk van de aanmeldingspagina’s is veranderd, in lijn met het ontwerp van de andere producten. Het gaat hierbij alleen om een verandering in het uiterlijk, er zijn geen functionele gevolgen of wijzigingen.

Voor wie

Voor alle Google Workspace-gebruikers en gebruikers met een persoonlijk Google-account.

Wanneer

Geleidelijke uitrol vanaf 21 februari 2024, met verwachte voltooiing op 4 maart 2024.

 

7. AI voor Google Workspace met Gemini

21 februari 2024

De nieuwe AI-tool Gemini is nu beschikbaar voor (niet-Nederlandse) gebruikers van Google Workspace. Met Gemini kun je AI gebruiken om:

 • Informatie te onderzoeken en te analyseren, met toegang tot Google’s 1.0 Ultra-versie (de meest uitgebreide versie) en gegevensbeveiliging op ondernemingsniveau
 • Woorden en afbeeldingen te vinden die passen bij je verhaal, presentatie of e-mail
 • E-mails schrijven en verfijnen in Gmail, zelfs onderweg vanaf je telefoon
 • Schrijven, verfijnen en proeflezen van inhoud in Google Documenten
 • Originele afbeeldingen te laten genereren voor je presentaties in Google Presentaties
 • Projectplannen maken in Google Spreadsheets 
 • Er op je best uit te zien in Google Meet (met studio-look)
 • Achtergrondafbeeldingen genereren in Google Meet
 • Vertaalde ondertiteling gebruiken in Google Meet.

Er zijn twee soorten: Gemini Business is voor organisaties die aan de slag willen met generatieve AI. Gemini Enterprise geeft volledige toegang tot alle generatieve AI-functies van Google. Het is mogelijk zowel Gemini Business als Gemini Enterprise in hetzelfde domein te gebruiken.

Aanvullende details

Gemini Enterprise is nu beschikbaar voor Google Workspace Nonprofits Gemini Business en Gemini Enterprise add-ons kunnen nu worden gekocht door non-profitklanten met een Google Workspace for Nonprofits-abonnement. Gebruik deze link voor meer informatie over Gemini voor Google Workspace en hoe u vandaag nog aan de slag kunt gaan met een kosteloze proefperiode.

Gemini Business is beschikbaar als add-on voor Google Workspace Business Starter, Business Standard, Business Plus, Enterprise Starter, Enterprise Standard, Enterprise Plus, Frontline Starter, Frontline Standard, Enterprise Essentials, Enterprise Essentials Plus en Google Workspace for Nonprofits.

Gemini voor Google Workspace-functies zijn alleen beschikbaar voor gebruikers ouder dan 18 jaar.

 

8. Updates voor de Google Workspace Marketplace

21 februari 2024

Beheerders konden al Google Chat-apps installeren om namens gebruikers binnen hun domein berichten te sturen vanuit de Google Workspace Marketplace. Nu kunnen ook eindgebruikers Google Chat-apps installeren via de Google Workspace Marketplace, een soort marktplaats voor specialistische apps. 

Gebruikers kunnen de Google Workspace Marketplace nu rechtstreeks vanuit Chat openen, en kunnen daarna kiezen uit tal van categorieën, zoals ‘Intelligente apps’. Ten slotte kunnen ontwikkelaars Chat-apps gaan plaatsen op de Google Workspace Marketplace.

Gebruikers kunnen nu ook beoordelingen achterlaten en ongepaste Chat-apps rechtstreeks vanuit de Marketplace-app-lijst markeren.

Voor wie

Voor alle Google Workspace-gebruikers, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

Wanneer

Deze functionaliteit is nu beschikbaar voor alle domeinen.

 

9. Reacties zien en beheren in Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties

15 februari 2024

Je kunt nu makkelijker zien wie er gereageerd heeft in Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties, zodat je er actie op kunt ondernemen. Ook de commentaarkaarten, pictogrammen en dergelijke zijn bijgewerkt.

In het menu ‘Bekijken | Reacties’ zie je de volgende mogelijkheden:

 • Alle reacties weergeven: opent een volledige weergave, zodat je gemakkelijk meerdere reacties kunt bekijken. Je kunt zoeken en filteren op ‘Opgelost/Openstaand’, of alleen de reacties zien die voor jou bedoeld zijn. 
 • Reacties uitvouwen (in Google Documenten en Presentaties): toont de reacties naast de inhoud van het document of de presentatie, zodat je de reacties en de inhoud samen kunt bekijken.
 • Reacties minimaliseren (in Google Documenten en Spreadsheets): reduceert reacties tot pictogrammen. Deze instelling geeft een overzicht van wie de reactie gegeven heeft als de cursor op het pictogram staat.
 • Reacties verbergen: laat de reacties niet zien.

Deze functie is standaard ingeschakeld.

Voor wie

Voor alle Google Workspace-gebruikers, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is deze functionaliteit nu beschikbaar. Voor Geplande releasedomeinen vindt de volledige uitrol vanaf 1 maart 2024 plaats.

 

10. Beheerdersrechten voor mobiel op basis van organisatie-eenheid

15 februari 2024

Beheerders kunnen nu rechten toegewezen krijgen voor het beheer van mobiele apparaten voor specifieke organisatie-eenheden (OE’s). Dit voegt een extra beveiligingslaag toe doordat de toegang alleen geldt voor de noodzakelijke OE’s. Deze functie is beschikbaar als open bèta, wat betekent dat je deze kunt gebruiken zonder je aan te melden.

Voor wie

Voor de beheerders bij alle Google Workspace-gebruikers.

Wanneer

Voor Rapid Release- en Geplande Release-domeinen is de verlengde uitrol vanaf 15 februari 2024.

 

11. Camerabeelden opnemen in Google Presentaties

15 februari 2024

Met ‘Speaker Spotlight’ kun je als presentator in Presentaties beelden van je camera of een videofeed rechtstreeks in je presentatie invoegen en insluiten. Je kunt de ingevoegde video vervolgens naar eigen wens opmaken, bijvoorbeeld als rond beeld. 

Voor wie

Voor Google Workspace Business Standard, Business Plus, Enterprise Essentials, Enterprise Essentials Plus, Enterprise Standard,\ en Enterprise Plus.

Hoe

Als je de spotlight-vorm aan presentaties wilt toevoegen, ga je naar ‘Spotlight invoegen’ of klik je op de knop ‘Speaker spotlight’ in de werkbalk. 

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de geleidelijke uitrol vanaf 15 februari 2024. Voor Geplande releasedomeinen is dit vanaf 6 maart 2024.

 

12. Delen van smart chips voor ruimtes in Google Chat

10 februari 2024

Smart chips zijn dynamische stukjes informatie die gegevens tonen zoals andere gebruikers, bestanden, kaarten. Ze zijn beschikbaar in Google Docs, Google Spreadsheets en Google Chat op internet door ‘@’ te typen en de smart chip te selecteren.

Je kunt nu een ​​smart chip zoeken en invoegen die verbinding maakt met een ruimte. Als je bij het opstellen van een bericht in Chat ‘@’ typt, zie je een lijst met voorgestelde ruimtes die je als smart chip kunt invoegen, als je daartoe gemachtigd bent. Je kunt naar een ruimte zoeken door de naam van de ruimte te typen, te beginnen met de ruimten die je het meest recent hebt bezocht. Als je een ruimte geselecteerd hebt, kun je de Ruimte Smart-chip in het bericht plaatsen. Je kunt ook de link (URL) van een ruimte in een bericht plakken en op de Tab-toets drukken om deze om te zetten in een smart chip.

Voor wie

Beschikbaar voor alle Google Workspace-gebruikers, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

Mobiele gebruikers kunnen Space Smart Chips ontvangen en erop klikken, maar kunnen deze nog niet in de mobiele Chat-app plaatsen. Je moet lid zijn van een ruimte om de smart chip voor de ruimte te zoeken en te delen. Een ontvanger moet lid zijn van de ruimte om er toegang toe te krijgen.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de geleidelijke uitrol vanaf 9 februari 2024. Voor Geplande releasedomeinen vanaf 26 februari 2024.

 

13. Nieuwe manier van werken met filters in gekoppelde bladen voor Looker en BigQuery

2 februari 2024

Met Looker: gebruikers kunnen nu zien of door Looker gedefinieerde filters, altijd_filters en conditioneel_filters, worden toegepast in hun Google Spreadsheets.

Met BigQuery: gebruikers kunnen nu met de rechtermuisknop op elke waarde in het voorbeeld van gekoppelde bladen klikken en rijen in het voorbeeld op die specifieke waarde filteren. Er wordt dan een nieuwe query naar BigQuery verzonden om het voorbeeld opnieuw op te halen. Hiermee kun je even snel gegevens inzien.

 

14. Snel wisselen van paginering in Google Docs

2 februari 2024

Google Docs kent twee soorten documenten: documenten met paginering (met kop- en voetteksten op iedere pagina, om op papier af te drukken) en documenten zonder paginering (bedoeld om elektronisch te verzenden of op te slaan).

Met de optie ‘Overschakelen naar indeling zonder paginering / Overschakelen naar paginaindeling’ kun je snel tussen beide soorten paginering schakelen. Deze optie vind je terug in het menu ‘Opmaak’.

Voor wie

Alle Google Workspace-gebruikers, Google Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

Wanneer

De uitrol naar Rapid Release-domeinen is voltooid; voor geplande release-domeinen staat de uitrol gepland voor 5 februari 2024.