Nee, dat kan niet. Deze vraag krijgen we vaker en ik leg je graag uit waarom dat niet kan. Op dit moment zijn er drie populaire platformen om digitaal te vergaderen: Teams, Zoom en Meet. Afhankelijk van je kantoorautomatiseringspakket heb je dus een ‘standaard’ pakket waar je gebruik van kunt maken.
Zit je op Microsoft Office365 > Teams
Zit je op Google Workspace > Meet
De rest > Zoom
Privacy
Met betrekking tot de privacy van Zoom, daar is nogal wat over geschreven en tot op heden voldoet Zoom niet aan de AVG zoals wij die in Nederland en Europa hebben afgesproken. Dat is dan ook de reden dat de meeste bedrijven voor Teams of Meet kiezen.
Hardwarekit voor hybride vergaderen
Voor ieder van deze videovergaderplatformen is er ook een ‘hardwarekit’ beschikbaar. Dit is een speciale computer waardoor je een vergaderkamer met een digitale meeting kan laten deelnemen. Dit is het zogenaamde hybride vergaderen, waarbij er twee of meer mensen in een vergaderkamer zitten en één of meer mensen elders achter een laptop zitten.
Eén taak
Een hardwarekit is dus een speciaal geprepareerde computer met maar één taak: deelnemen aan een digitale vergadering met een vergaderruimte waarin 2 tot 20 mensen zitten. Hier kun je zien hoe dat in de praktijk werkt.
Vergadersoftwareplatformen
De belangrijkste reden dat de hardwarekits voor de verschillende vergadersoftwareplatformen niet onderling compatibel zijn is dat ze speciaal voor dat specifieke platform ontwikkeld zijn. Je kunt ook geen MacOS-programma op je Windows-computer installeren. Of een iPhone-app op je Android. Dat heeft dezelfde reden. Dus een hardwarekit die speciaal ontwikkeld is voor Google Meet, kun je niet gebruiken om een Zoom-meeting mee te hebben. En andersom.
Onderling koppelen: Pexip
Het is technisch wel mogelijk om Teams aan Meet en/of aan Zoom te koppelen, dat kan met de software van Pexip. Echter is de prijsstelling van Pexip aan de forse kant en past het niet in het budget van ieder bedrijf.
Webbased vergaderen
Omdat alle drie de varianten webbased zijn (Teams, Zoom en Meet) kun je vanuit iedere laptopcomputer (Windows, Apple, Chromebook) aan alle drie de digitale vergaderplatformen deelnemen. Helaas kunnen de hardwarekits dat onderling niet omdat ze specifiek voor het eigen platform (Microsoft, Google, Zoom) ontwikkeld zijn.
Welke hardwarekit moet je dan kiezen?
Je kiest de hardwarekit die bij de keuze van je standaard videovergadersoftware hoort (Microsoft, Google of Zoom). De (externe) deelnemers van de vergadering hoeven overigens niet op datzelfde platform te zitten. Dus als jij op Google zit en je klant op Microsoft, dan werkte dat prima. En andersom ook. De andere deelnemers moeten dan wel achter hun laptop, tablet of smartphone zitten om mee te doen. Je kunt geen ‘Google-kamer’ aan de ene kant hebben en een ‘Microsoft-kamer’ aan de andere kant. Dat werkt niet met elkaar. Tenzij je weer Pexip hebt, dan kun je dat wel aan elkaar knopen.
Een persoonlijk advies?
Wil je eens samen met ons onderzoeken wat voor jou de slimste keuze is om je gereed te maken voor het hybride vergaderen? Neem contact met ons op en dan gaan we er samen achter komen.