Skip to main content

Nieuw in Google Workspace september 2024

Wat is er nieuw in Google Workspace in september 2024? Google Workspace wordt continu verbeterd en uitgebreid. Om je te helpen bij te blijven, geven wij een beknopt overzicht van de updates die in september doorgevoerd zijn, per app of per onderdeel, gevolgd door een uitgebreidere beschrijving onderaan deze pagina.
Opmerking: als niet expliciet aangegeven is dat een nieuwe functionaliteit alleen beschikbaar is voor bepaalde versies van Google Workspace, dan is deze beschikbaar voor alle Google Workspace-versies, voor Workspace Individual-abonnees en voor gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

 

Google Workspace algemeen

  1. Nieuwe Security Advisor beschermt kleine bedrijven tegen cyberaanvallen
    De Security Advisor is een nieuwe set tools en rapportages die kleine bedrijven helpt zich beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Security Advisor biedt op maat gemaakte beveiligingsrapportages, richtlijnen en vereenvoudigde gegevensbescherming. Handig als je zelf niet de middelen en expertise hebt voor uitgebreide beveiligingsmaatregelen. Beschikbaar voor Google Workspace Business Starter, Standaard en Plus.

 

Gemini

  1. Gestructureerde tabellen genereren in Spreadsheets 
    Je kunt nu gestructureerde tabellen genereren met Gemini via het zijpaneel van Spreadsheets. In plaats van tabellen maken op basis van platte tekstbereiken zonder ingestelde kolomtypen of structuur, voegt Gemini nu opmaak en structuur toe aan ongeorganiseerde bereiken via tabelgeneratie. 
  2. Nieuwe ‘Gemini Advanced’-branding
    De Gemini-app (gemini.google.com) toont nu een ‘Gemini Advanced’-label aan gebruikers die de Gemini Enterprise-, Gemini Business- of Premium-add-on hebben. Dit laat beter zien welke geavanceerde mogelijkheden deze app biedt aan gebruikers van deze abonnementen, en toont beter welke functies en instellingen specifiek zijn voor deze add-ons. 
  3. Gemini in de Gmail-app biedt nu contextuele Smart Replies
    Gemini stelt nu in de Gmail-app contextuele ‘Smart Replies’ voor: gerichte antwoorden die gebaseerd zijn op de volledige inhoud van de e-mailthread (niet alleen maar “Klinkt goed!” of “Ja, ik werk eraan” dus). Als je een e-mail beantwoordt, zie je een paar antwoordopties. Je kunt deze nog bewerken.
  4. NotebookLM nu beschikbaar als aanvullende service
    De AI-gestuurde onderzoeksassistent NotebookLM is nu officieel beschikbaar. NotebookLM gebruikt de meest geavanceerde AI-modellen om inzichten te geven op basis van de inhoud van geüploade brondocumenten (zoals Google Documenten en Presentaties, PDF’s, web-URL’s of gekopieerde tekst). NotebookLM geeft onder meer antwoord op vragen, maakt samenvattingen en kan helpen bij het brainstormen.
  5. Gemini toont nu links naar gerelateerde inhoud
    Gemini (gemini.google.com) laat nu (vooralsnog alleen Engelstalige) links zien naar inhoud die gerelateerd is aan je vraag. Je ziet deze links automatisch. Als je een Gemini for Workspace-licentie hebt en je beheerder Google Workspace-extensies heeft ingeschakeld, dan zie je mogelijk gerelateerde inhoud uit e-mails

 

Gmail

  1. BIMI Common Mark-certificaten
    Je kunt nu BIMI-certificaten gebruiken in Gmail om je merklogo te beschermen. BIMI is een extra beveiligingslaag voor Gmail, en vereist sterke authenticatie en verificatie van logo’s voordat ze in Gmail als avatars worden weergegeven. Dit verhoogt het vertrouwen in jouw e-mails en in je merk en geeft jouw logo het ‘blauwe vinkje’.

 

Google Agenda

  1. Verjaardagen direct in Google Agenda aanmaken
    Tot op heden haalde Google Agenda verjaardagsinformatie op uit Google Contacten. Maar je kunt nu ook verjaardagen op Android-apparaten aanmaken en wijzigen in Google Agenda zelf. In de toekomst komt dit ook beschikbaar op web- en iOS-apparaten.
  2. Nieuwe illustraties in de Agenda-app
    In de Google Agenda-app op Android- en iOS-apparaten zie je nu modernere illustraties voor agenda-evenementen zoals koffie, lunch of doktersafspraken. Ook de maandelijkse achtergrondafbeeldingen in de planningsweergave op mobiele apparaten of tablets zijn bijgewerkt.
  3. Nieuw ontwerp voor embedded Google Agenda’s
    Je kunt een embedded, ​​interactieve versie van Google Agenda aan je website toevoegen. Deze vernieuwde agenda toont bij het openen van je webbrowser alle taken en vergaderingen die voor die dag, week of maand in je agenda staan. Met de drie puntjes rechtsboven kun je de agenda verbergen of aanpassen.

 

Google Drive

  1. Toegang beperken tot gedeelde mappen (bètaversie)
    Als bètaversie kunnen ook beheerders van Gedeelde Schijven (Shared Drives) de toegang tot mappen beperken tot specifieke gebruikers. Hiermee kun je als beheerder van een Shared Drive relevante content binnen één gedeelde schijf houden, terwijl je de toegang tot gedeelde mappen met gevoelige informatie kunt beperken.
  2. Al je relevante Drive-mappen en -bestanden op één pagina
    Je ziet nu op de Drive-startpagina een intelligente weergave voor bestands- en mapsuggesties, zodat je de voor jou relevante inhoud sneller kunt vinden. Je ziet bijvoorbeeld bestanden en mappen die je recent gebruikt hebt, of bestanden die je nodig hebt voor gekoppelde Google Agenda-evenementen. 

 

Google Documenten

  1. Omslagafbeeldingen van rand tot rand
    Je kunt nu omslagafbeeldingen maken die van de ene rand van het document naar de andere lopen (full-bleed cover). Je kunt een standaardomslagafbeelding kiezen uit de galerij of je eigen afbeelding uploaden. Let op: dit kan alleen bij documenten die zijn ingesteld op de ‘Indeling zonder paginering’.

 

Google Spreadsheets

  1. Integratie van tabellen met voorwaardelijke meldingen
    In tabellen kun je voortaan ook gebruik maken van voorwaardelijke meldingen. Je krijgt dan voortaan een mailtje als er belangrijke wijzigingen in de tabel zijn aangebracht. Je kunt een voorwaardelijke melding instellen met een pictogram in de header van de besturingselementen.
  2. Verbeteringen aan tabellen
    Het gebruik van tabellen in Google Spreadsheets is verder verbeterd. Zo kun je nu: een lege tabel invoegen vanuit de ingebouwde tabelzijbalk, naar tabellen verwijzen met de functie IMPORTRANGE en sneltoetsen gebruiken om bereiken naar tabellen te converteren.
  3. Directe koppelingen van Connected Spreadsheets aan Looker
    Een spreadsheet dat gekoppeld is aan Connected Spreadsheets voor Looker kun je nu direct aan bestaande Looker-query’s koppelen. Je hoeft dan niet meer helemaal opnieuw in Spreadsheets te beginnen door elke keer verbinding te maken met een Explore-zoekopdracht.

 

Google Presentaties

  1. Ondersteuning voor meerdere monitoren
    Google Presentaties biedt nu ondersteuning voor meerdere monitoren, zodat je je eigen sprekersnotities of de timer op je eigen computerscherm kunt bekijken, terwijl je de diapresentatie op een externe monitor toont.

 

Google Chat

  1. Makkelijker openen en sorteren van gedeelde bestanden
    Het tabblad ‘Gedeeld’ bevat alle bestanden, links en media die binnen een chat gedeeld zijn. Dit tabblad is nu ook beschikbaar in 1-op-1 chats en groepschats. Ook nieuw is de mogelijkheid om de lijst met gedeelde bestanden te sorteren op categorie (bestand, link, media) of op de datum waarop het bestand gedeeld is.

 

Google Meet

  1. Preview van nieuwe functies op hardwareapparaten
    Met ‘Feature preview’ kunnen beheerders nieuwe functies bekijken voordat ze uitgerold worden naar hardwareapparaten. Dit geeft je de mogelijkheid om je gebruikers vooraf te informeren over doorgevoerde wijzigingen, de IT-helpdesk voor te bereiden, en het verkleint het risico op verwarring bij eindgebruikers.
  2. Dual Screen voor Pixel 9 Pro Fold
    Dual Screen behelst het gebruik van beide schermen van een opvouwbare telefoon. Dit Dual Screen kan nu ook gebruikt worden op de Pixel 9 Pro Fold-telefoon. Door gebruik te maken van de voor- en binnencamera’s, kun je tegelijkertijd zowel jezelf als waar je naar kijkt laten zien.
  3. TeamViewer Add-on voor Google Meet
    De TeamViewer add-on voor Google Meet is nu beschikbaar in de Google Workspace Marketplace. Meet kan hierdoor gebruikmaken van Teamviewer voor ondersteuning op afstand (bijvoorbeeld door de IT-supportdesk).
  4. Co-annoteren vanaf bepaalde Google Meet-hardwareapparaten
    Je kunt nu ook annoteren (notities toevoegen) in Meet op geselecteerde Google Meet-hardwareapparaten. Presentatoren stellen deze apparaten aan als ‘co-annotators’, waarna je de annotatiehulpmiddelen, zoals een pen of het touchscreen, kunt gebruiken.
  5. Groter beeld op Android-apparaten
    Op een Android-telefoon of tablet verschijnt een Google Meet-gesprek nu groter, als edge-to-edge video. Daarnaast is de gebruikersinterface gestroomlijnd en wordt informatie, zoals de naam van de vergadering, duidelijker weergegeven.

 

Beheerders

  1. Beheersfuncties voor ruimtebeheer via de Chat API nu algemeen beschikbaar
    De ruimtebeheermogelijkheden voor beheerders in de Google Chat API zijn nu beschikbaar voor alle Workspace-gebruikers. Hiermee kunnen beheerders bijvoorbeeld eenvoudig lidmaatschappen beheren en inactieve ruimtes opschonen in bulk. 
  2. Google Cloud Directory Sync kijkt nu naar accountbeheerinstellingen
    Wanneer Google Cloud Directory Sync (GCDS) nieuwe gebruikers aanmaakt, kan het onbeheerde accounts tegenkomen die conflicteren met de accounts die het probeert te maken. GCDS kijkt nu naar de instellingen voor conflicterende accounts die je hebt opgegeven in de beheerdersconsole, en handelt hiernaar. 
  3. Gemini-rapporten laten nu gegevens over het gebruik zien
    De Gemini-rapporten laten nu het gebruik en de adoptie van Gemini in de organisatie zien over de afgelopen 28 dagen. Ze tonen de gegevens op gebruikers- en app-niveau. Hiermee kun je als beheerder makkelijker bepalen wie de hoofdgebruikers in je organisatie zijn.
  4. Inzicht in de CO2-uitstoot
    Als beheerder kun je je gebruikers nu inzicht geven in de CO2-uitstoot en de ecologische voetafdruk die zij nalaten. Dit kun je doen voor het gebruik van Google Workspace in het algemeen of voor onderdelen daarvan, zoals Meet, Gmail, Documenten. 
  5. iOS-gegevensexfiltratie aan of uit
    Voor de gegevensuitwisseling op accountniveau tussen Google Workspace-apps en niet-Google Workspace-apps kun je nu aangeven of je dit aan of uit wilt zetten. 

 

Ontwikkelaars

  1. Aankondigingsruimtes maken met de Google Chat API
    Google Workspace-ontwikkelaars kunnen nu de Chat API gebruiken om aankondigingsruimtes te maken. Ook kunnen zij de machtigingsinstellingen van een ruimte lezen en bijwerken.
  2. Verjaardagen direct in Google Agenda aanmaken
    Tot op heden haalde Google Agenda verjaardagsinformatie op uit Google Contacten. Maar je kunt nu ook verjaardagen op Android-apparaten aanmaken en wijzigen in Google Agenda zelf. In de toekomst komt dit ook beschikbaar op web- en iOS-apparaten.
  3. Publiceren van apps als ‘concept’
    Voor het publiceren van een app op Google Workspace Marketplace kunnen ontwikkelaars een app als concept opslaan. Deze conceptversie kan dan ter beoordeling naar specifieke gebruikers gestuurd worden voordat de app daadwerkelijk gepubliceerd wordt.
  4. De SDK voor Google Meet Add-ons is nu algemeen beschikbaar
    Vanaf vandaag kunnen ontwikkelaars de Meet Add-ons SDK (Software Development Kit) gebruiken voor internet. Met deze SDK kunnen zij hun app iframen in Meet, en kunnen deelnemers aan de vergadering rechtstreeks in Meet met de app communiceren.

 

Uitgebreide beschrijving van de updates

 

Op deze pagina

 

 

Google Workspace algemeen

1. Security Advisor beschermt kleine bedrijven tegen cyberaanvallen

24 september 2024

De Security Advisor is een nieuwe set tools en rapportages die kleine bedrijven helpt zich beter te beschermen tegen cyberaanvallen. De Security Advisor is beschikbaar voor Google Workspace Business Starter, Standaard en Plus.

Het aantal cyberaanvallen neemt toe, evenals het raffinement ervan. Kleine bedrijven hebben vaak niet de tijd, de middelen en de expertise om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren. Als gevolg hiervan worden ze vaak gezien als gemakkelijkere doelen.

De nieuwe tool Security Advisor is gemaakt om de beveiliging voor kleine bedrijven te verbeteren. Security Advisor biedt op maat gemaakte beveiligingsrapportages, richtlijnen en vereenvoudigde gegevensbescherming om ook kleine bedrijven te helpen hun klantgegevens veilig te houden.

Met de Security Advisor kun je de beveiligingsinstellingen eenvoudig vastleggen en kun je de aanbevolen instellingen snel overnemen en aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Dit werkt niet alleen efficiënter, maar voorkomt ook dat jouw beveiligingsinstellingen verkeerd ingesteld worden. 

De Security Advisor omvat:

  • Beveiligingsrapportages in de Admin-console
  • Chrome Safe Browsing
  • Gmail Enhanced Safe Browsing
  • Gmail Security Sandbox (scannen van e-mailbijlagen in een afgeschermde omgeving)
  • Gegevensbescherming (melding bij of blokkeren van het delen van vertrouwelijke gegevens)
  • App-toegangsbeveiliging.

Hoe

Ga in de Admin-console naar ‘Beveiliging | Security Advisor’.

Wanneer

Voor alle domeinen is de uitgebreide uitrol vanaf 24 september 2024.

 

Gemini

1. Gestructureerde tabellen genereren in Spreadsheets met Gemini 

27 september 2024

Je kunt nu gestructureerde tabellen genereren met Gemini via het zijpaneel van Spreadsheets. 

In plaats van tabellen maken op basis van platte tekstbereiken zonder ingestelde kolomtypen of structuur, voegt Gemini nu opmaak en structuur toe aan ongeorganiseerde bereiken via tabelgeneratie. Beschikbaar voor gebruikers van de add-ons Gemini Business, Gemini Enterprise en Google One AI Premium.

Wanneer

Wordt nu uitgerold naar Rapid Release-domeinen; voor Geplande Release-domeinen is dit 17 oktober 2024. 

 

2. Nieuwe ‘Gemini Advanced’-branding

27 september 2024

De Gemini-app (gemini.google.com) toont nu een ‘Gemini Advanced’-label aan gebruikers die de Gemini Enterprise-, Gemini Business- of Premium-add-on hebben. Dit laat beter zien welke geavanceerde mogelijkheden deze app bevat voor gebruikers van deze abonnementen, en toont beter welke functies en instellingen specifiek zijn voor deze add-ons. 

Wanneer

De uitrol naar alle domeinen is voltooid.

 

3. Gemini in de Gmail-app biedt nu contextuele Smart Replies

27 september 2024

Gemini stelt nu in de Gmail-app contextuele ‘Smart Replies’ voor. Gerichte antwoorden die gebaseerd zijn op de volledige inhoud van de e-mailthread, en dus meer omvatten dan een eenvoudig “Klinkt goed!” of “Ja, ik werk eraan”. 

Als je een e-mail beantwoordt, zie je een paar antwoordopties onderaan het scherm. Door de muis over het antwoord te bewegen, krijg je een ​​snel voorbeeld van de tekst. Je kunt het voorgestelde antwoord nog bewerken voordat je het verstuurt.

Hoe

De instelling ‘Slimme functies en personalisatie’ in Gmail moet ingeschakeld zijn.

Beschikbaar voor Google Workspace-klanten met de add-on Gemini Business, Gemini Enterprise of Google One AI Premium.

Wanneer

Voor alle domeinen is de uitgebreide uitrol vanaf 26 september 2024.

 

4. NotebookLM nu beschikbaar als aanvullende service

18 september 2024

De AI-gestuurde onderzoeksassistent NotebookLM is nu officieel beschikbaar. NotebookLM gebruikt de meest geavanceerde AI-modellen om inzichten te geven op basis van de inhoud van geüploade brondocumenten (zoals Google Documenten en Presentaties, PDF’s, web-URL’s of gekopieerde tekst). NotebookLM geeft onder meer antwoord op vragen, maakt samenvattingen en kan helpen bij het brainstormen.

NotebookLM kan bijvoorbeeld:

  • Vragen stellen over geüploade documenten (bijvoorbeeld Google Documenten en Presentaties, PDF’s, web-URL’s, gekopieerde tekst). NotebookLM geeft antwoord op je vragen, en geeft citaten uit die documenten om te laten zien waarop het zijn antwoorden heeft gebaseerd.
  • Content genereren op basis van de bronnen, zoals samenvattingen, briefingdocumenten, tijdlijnen, FAQ’s, studiegidsen of zelfs audio-overzichten (waarmee je naar een gesprek over je bron kunt luisteren). Ook kan het helpen bij het brainstormen over nieuwe ideeën en verbindingen leggen. 

Voorbeelden van andere bronnen die je kunt uploaden zijn onderzoeksnotities, cursusmateriaal, interviewtranscripties of bedrijfsdocumenten.

NotebookLM is beschikbaar in meer dan 100 talen. 

Je uploads, query’s en de reacties van NotebookLM worden niet gebruikt of beoordeeld door menselijke reviewers om AI-modellen te trainen. 

Hoe

Beheerders moeten Notebook LM inschakelen als een aanvullende service, als nieuwe services niet automatisch zijn ingesteld voor eindgebruikers. 

Eindgebruikers vinden NotebookLM op <http://<https://support.google.com/notebooklm/answer/15441916|NotebookLM.>google.com|NotebookLM.google.com>.

Wanneer

Deze functie is nu beschikbaar voor alle Google Workspace-gebruikers.

 

5. Gemini toont nu links naar gerelateerde inhoud 

5 september 2024

Gemini (gemini.google.com) laat nu links zien naar inhoud die gerelateerd is aan je vraag. Je ziet gerelateerde inhoud automatisch, indien van toepassing, in de reacties van Gemini. Als je een Gemini for Workspace-licentie hebt en je beheerder Google Workspace-extensies heeft ingeschakeld, dan zie je mogelijk gerelateerde inhoud uit e-mails.

Aanvullende details:

  • Op dit moment is deze functie beperkt tot alleen links naar Engelse teksten.
  • Deze functie is beschikbaar in de meeste landen waar Gemini (gemini.google.com) beschikbaar is.

Beschikbaar voor alle Google Workspace-gebruikers met toegang tot gemini.google.com, en voor gebruikers met een Gemini Business of Enterprise-licentie als de beheerder Google Workspace-extensies in Gemini heeft ingeschakeld.

Wanneer

Voor alle domeinen is de volledige uitrol vanaf 4 september 2024.

 

Gmail

1. BIMI Common Mark-certificaten

24 september 2024

Je kunt nu BIMI-certificaten gebruiken in Gmail om je merklogo te beschermen. BIMI is een extra beveiligingslaag voor Gmail door sterke authenticatie en verificatie van logo’s te vereisen voordat ze in Gmail als avatars worden weergegeven. Dit verhoogt het vertrouwen in jouw e-mails en in je merk en geeft jouw logo het ‘blauwe vinkje’ in Gmail, ten teken dat de mail echt van jou afkomstig is.

  • Om BIMI te gebruiken voor uitgaande e-mails, moet je DMARC geïmplementeerd hebben en je logo gevalideerd hebben met een VMC, uitgegeven door een certificeringsinstantie. Een VMC (Verified Mark Certificate) is een digitaal certificaat om te verifiëren dat het logo dat je bij BIMI hebt ingesteld echt aan jou en je bedrijf toebehoort
  • Gebruikers zien geverifieerde merklogo’s en soms een vinkje voor verzenders die BIMI hebben geïmplementeerd.

Wanneer

Voor alle domeinen is de uitrol vanaf 24 september 2024.

 

Agenda

1. Nieuwe illustraties in de Agenda-app

27 september 2023

in de Google Agenda-app op Android- en iOS-apparaten zie je nu modernere illustraties voor Google Agenda-evenementen zoals koffie, lunch of doktersafspraken. Ook de maandelijkse achtergrondafbeeldingen in de planningsweergave op mobiele apparaten of tablets zijn bijgewerkt.

Wanneer

Wordt nu uitgerold naar alle domeinen.

 

2. Verjaardagen direct in Google Agenda maken

19 september 2024

Tot op heden haalde Google Agenda verjaardagsinformatie op uit Google Contacten. Maar je kunt nu ook verjaardagen op Android-apparaten aanmaken en wijzigen in Google Agenda zelf.

Het aanmaken van verjaardagen in Google Agenda komt in de toekomst ook beschikbaar op web- en iOS-apparaten.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de geleidelijke uitrol vanaf 19 september 2024. Voor Geplande release-domeinen is de geleidelijke uitrol vanaf 9 oktober 2024. Op mobiel is de geleidelijke uitrol vanaf 24 september 2024.

 

3. Nieuw ontwerp voor embedded Google Agenda’s

18 september 2024

Je kunt een embedded, ​​interactieve versie van Google Agenda aan je website toevoegen. Deze vernieuwde agenda toont bij het openen van je webbrowser alle taken en vergaderingen die voor die dag, week of maand in je agenda staan. 

Als de embedded agenda getoond wordt, kun je met de drie puntjes rechtsboven de agenda verbergen of aanpassen.

Hoe

Als de agenda niet getoond wordt, kun je deze als volgt insluiten op je website:

  1. Open Google Agenda op een computer
  2. Klik rechtsboven op ‘Instellingen | Instellingen’ (het tandwieltje)
  3. Klik aan de linkerkant van het scherm op de naam van de agenda die je wilt insluiten
  4. Ga naar het gedeelte ‘Agenda integreren’ en kopieer de weergegeven iframecode 
  5. Klik onder de insluitcode op [Aanpassen] om bijvoorbeeld aan te geven of je de dag-, week- of maand-agenda wilt zien
  6. Stel je opties in en kopieer de weergegeven HTML-code vervolgens.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de uitgebreide uitrol vanaf 17 september 2024. Voor Geplande release-domeinen is deze vanaf 7 oktober 2024

 

Google Drive

1. Toegang beperken tot gedeelde mappen (bètaversie)

16 september 2024

Als bètaversie kunnen ook beheerders van Gedeelde Schijven (Shared Drives) de toegang tot mappen beperken tot specifieke gebruikers. Hiermee kunnen beheerders van Shared Drives relevante content binnen één gedeelde schijf houden, terwijl ze de toegang tot gedeelde mappen met gevoelige informatie kunnen beperken.

Een map met ‘beperkte toegang’ kan alleen worden geopend door gebruikers die hieraan zijn toegevoegd. Mensen met algemene toegang tot de gedeelde schijf of gedeelde map kunnen de beperkte map in Drive zien, maar kunnen deze niet openen.

In een map met beperkte toegang kun je bestanden te ordenen per project, in één gedeelde schijf of gedeelde map, en er tegelijkertijd voor zorgen dat gevoelige informatie alleen toegankelijk is voor de juiste teamleden.

Opmerkingen

Mappen met beperkte toegang zijn beschikbaar in zowel gedeelde schijven als Mijn Drive:

  • Beheerders van gedeelde schijven hebben altijd toegang tot mappen met beperkte toegang
  • Mapeigenaren hebben altijd toegang tot mappen met beperkte toegang in hun Mijn Drive

Beheerders kunnen aangeven dat zij interesse hebben in de bètaversie.

Eindgebruikers: 

  • Als gedeelde drivebeheerder of eigenaar van de My Drive-map, ga naar je gedeelde drive en kies de map waarvan je de toegang wilt beperken en klik op het overloopmenu en deel en selecteer deelinstellingen in de rechterbovenhoek en klik op beperkte toegang tot “Mapnaam”. Ga naar het Help Center voor meer informatie over mappen met beperkte toegang.
  • Voor gebruikers waarvan de toegang is beperkt, zie je de mapnaam, maar de map is grijs:

Beschikbaar voor Business Standaard en Plus; Enterprise Standaard en Plus; Essentials Starter, Enterprise Essentials, en Enterprise Essentials Plus, en voor Nonprofitorganisaties.

 

2. Al je relevante Drive-mappen en -bestanden op één pagina

5 september 2024

Je  ziet nu op de Drive-startpagina een intelligente weergave voor bestands- en mapsuggesties, zodat je de voor jou belangrijke en relevante inhoud sneller kunt vinden en ordenen. 

Bijvoorbeeld:

  • De startpagina van Drive toont de bestanden en mappen die je recent gebruikt hebt, of die je nodig kunt hebben voor gekoppelde Google Agenda-evenementen. Hiervoor worden machine learning-algoritmen gebruikt.
  • Je kunt eenvoudig switchen tussen het bekijken van extra bestanden of mappen, of je kunt de inhoud rechtstreeks vanuit je startpagina ordenen.
  • Met zoekchips kun je snel zoeken op bestandstype, personen, wijzigingsdatum en locatiewijzigingsdatum, locatie en personen.

Opmerkingen

  • Er worden maximaal 6 mappen voorgesteld bovenaan de startpagina van Drive. Je kunt op ‘Meer bekijken’ klikken om maximaal 12 mappen te bekijken.
  • Er worden maximaal 10 voorgestelde bestanden getoond. Als je op  ‘Meer bekijken’ klikt, worden er maximaal 30 bestanden getoond.
  • Als er geen aanvullende suggesties voor bestanden of mappen zijn, zie je de knop ‘Meer bekijken’ niet.
  • De startpagina van Drive staat standaard ‘aan’, maar je kunt deze uitschakelen: dan zie je de standaardpagina ‘Mijn Drive’. Om je af te melden, klik je in de rechterbovenhoek op het pictogram ‘Instellingen & Instellingen & Homepage’ en selecteer je ‘Mijn Drive’.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de uitrol vanaf 5 september 2024. Voor Geplande releasedomeinen is dit vanaf 25 september 2024.

 

Google Documenten

1. Omslagafbeeldingen van rand tot rand

24 september 2024

Je kunt nu omslagafbeeldingen maken die van de ene rand van het document naar de andere lopen (full-bleed cover). Je kunt een standaardomslagafbeelding kiezen uit de galerij of je eigen afbeelding uploaden. 

Om de afbeelding in te voegen, kies je een van de volgende manieren:

  • Ga in het menu naar ‘Invoegen | Omslagafbeelding’, en geef daarna aan of je de afbeelding wilt uploaden of zoeken in stockfoto’s
  • Typ ‘@’ gevolgd door ‘Omslagafbeelding’
  • Klik op de chip ‘Omslagafbeelding’ bovenaan als je een nieuw document aanmaakt.

Opmerking:

Omslagafbeeldingen kun je alleen toevoegen aan documenten die zijn ingesteld op de paginaloze modus (Indeling zonder paginering). In deze indeling kun je brede afbeeldingen en tabellen toevoegen, en content bekijken zonder dat deze wordt onderbroken door pagina-einden.

Deze paginaloze modus stel je als volgt in:

  1. ‘Bestand | Pagina-instelling | Zonder paginering’, of 
  2. ‘Opmaak | Overschakelen naar indeling zonder paginering’.

In het eerste geval kun je ‘zonder paginering’ als standaard instellen voor al je documenten. In het tweede geval doe je dit alleen voor het huidige document.

Wanneer

Voor alle domeinen is de uitrol vanaf 24 september 2024.

 

Google Spreadsheets

1. Integratie van tabellen met voorwaardelijke meldingen

25 september 2024

In tabellen kun je voortaan ook gebruik maken van voorwaardelijke meldingen. Dat wil zeggen dat je voortaan een mailtje kunt krijgen als er belangrijke wijzigingen in de tabel zijn aangebracht. 

Met tabellen kun je bij elkaar horende gegevens opmaken en organiseren met onder meer kolomtypen, filters, kleurcodering, vervolgkeuzemenu’s. Voorwaardelijke meldingen geven een seintje als er belangrijke wijzigingen in je spreadsheet zijn aangebracht die het meest relevant zijn voor uw workflow via e-mailmeldingen.

Het resultaat:

  • Regels voor voorwaardelijke meldingen kunnen nu rechtstreeks op tabellen worden toegepast. De regels herkennen kolomnamen in tabellen.
  • Je kunt een voorwaardelijke melding instellen in de header van de besturingselementen
  • Algemene voorwaardelijke meldingen worden nu standaard ingebouwd in vooraf gemaakte tabellen en kun je met één klik inschakelen.

Hoe

  • Als eigenaar van een spreadsheet of als je bewerkingsrechten hebt voor een spreadsheet, voeg je  voorwaardelijke meldingen aan een tabel toe of bekijk je deze door op het bliksemschichtpictogram in de tabelkop te klikken. 
  • Er kunnen maximaal 10 regels aan een spreadsheet worden toegevoegd.
  • De regels krijgen automatisch standaardnamen. Je kunt de naam van de regel aanpassen met behulp van de teksteditor.
  • Let op: meldingen worden gegroepeerd  verzonden. Het kan tot 30 minuten duren voordat ze worden verzonden.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de geleidelijke uitrol vanaf 25 september 2024. Voor Geplande release-domeinen is dit vanaf 16 oktober 2024.

Beschikbaar voor Google Workspace Business Standaard en Plus, Enterprise Starter, Standaard en Plus, Enterprise Essentials en Enterprise Essentials Plus.

 

2. Verbeteringen aan tabellen in Google Spreadsheets 

20 september 2024

Het gebruik van tabellen in Google Spreadsheets is verder verbeterd. Zo kun je nu:

  1. Een lege tabel invoegen vanuit de ingebouwde tabelzijbalk
  2. Naar tabellen verwijzen met de functie IMPORTRANGE. 

Voorbeeld

Als je een tabel hebt met de naam Table1, met als kolomkopwaarden van Kolom1, Kolom2, Kolom3, enzovoorts, kun je de functie IMPORTRANGE als volgt gebruiken:

  • Om het tabelbereik te importeren, inclusief koptekstcellen, het vogende invoeren:
    =IMPORTRANGE(spreadsheet_url, “Table1[#ALL]”)
  • Om alleen de voetteksten van het tabelbereik te importeren, voer je het volgende in:
    =IMPORTRANGE(spreadsheet_url, “Table1[“#TOTALS]”)
  • Om het tabelbereik te importeren, exclusief koptekstcellen, gebruik je het volgende commando:
    =IMPORTRANGE(spreadsheet_url, “Table1[“#DATA]”)
  • Om de eerste twee kolommen van het tabelbereik te importeren, inclusief koptekstcellen, voer je het volgende in:
    =IMPORTRANGE(spreadsheet_url, “Table1[[Kolom 1]:[Kolom 2],[#ALL]]”)
  1. Met de volgende sneltoetsen kun je bereiken naar tabellen converteren:
  • <Cmd>+<Opt>+<T> voor Mac
  • <Ctrl>+<Alt>+<T> voor Linux en Windows.

Wanneer

Uitrol naar alle domeinen van #1, en van voor #2 en #3 voor Rapid Release-domeinen is voltooid. Veer Geplande Release-domeinen is deze op 26 september 2024 voor #3 en 3 oktober 2024 voor #2. 

 

3. Directe koppelingen van Connected Spreadsheets aan Looker

13 september 2024

Een spreadsheet dat gekoppeld is aan Connected Spreadsheets voor Looker kun je nu direct aan bestaande Looker-query’s koppelen. Je hoeft dan niet meer helemaal opnieuw in Spreadsheets te beginnen door elke keer verbinding te maken met een Explore-zoekopdracht. Dit is vooral handig voor Looks, een speciaal type zoekopdracht dat is opgeslagen in de Looker-gebruikersinterface en waarvan de definitie in de loop van de tijd kan worden bijgewerkt. 

Met Connected Spreadsheets voor Looker kun je gegevens kunnen analyseren met behulp van draaitabellen, grafieken, formules en andere geïntegreerde gegevensbronnen.

Wanneer

Wordt nu uitgerold naar alle domeinen.

 

Google Presentaties

1. Ondersteuning voor meerdere monitoren 

16 september 2024

Google Presentaties biedt nu ondersteuning voor meerdere monitoren, zodat je je eigen sprekersnotities of de timer op je eigen computerscherm kunt bekijken, terwijl je de diapresentatie op een externe monitor toont.

Dit maakt het makkelijker om de presentatie op je computer te bekijken terwijl je aan een publiek presenteert met behulp van een aangesloten externe monitor of projector.

Je kunt deze functie inschakelen via de ‘Opties voor presentatieweergave’. 

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de geleidelijke uitrol vanaf 16 september 2024. Voor Geplande release-domeinen is dit vanaf 30 september 2024.

 

Google Chat

1. Makkelijker openen en sorteren van gedeelde bestanden

10 september 2024

Het tabblad ‘Gedeeld’ bevat alle bestanden, links en media die binnen een chat gedeeld zijn. Dit tabblad is nu ook beschikbaar in 1-op-1 chats en groepschats.

Ook nieuw is de mogelijkheid om de lijst met gedeelde bestanden te sorteren op categorie (bestand, link, media) of op de datum waarop het bestand gedeeld is.

Boven in de menubalk van een chatruimte zie je de tabbladen ‘Chat’ en ‘Gedeeld’. Het tabblad Gedeeld bevat drie secties: Bestanden, Links en Media. 

Wanneer

Voor de webversie is de uitrol van de functionaliteit voor Rapid Release-domeinen vanaf 10 september 2024; voor Geplande releasedomeinen vanaf 23 september 2024.

Voor Android en iOS is de uitrol van de functionaliteit voor Rapid Release-domeinen vanaf 16 september 2024; voor Geplande releasedomeinen vanaf 16 september 2024.

 

Google Meet

1. Preview van nieuwe functies op Google Meet-hardwareapparaten

24 september 2024

Met ‘Feature preview’ kunnen beheerders nieuwe functies bekijken voordat ze uitgerold worden naar hardwareapparaten. Dit geeft ze de mogelijkheid om hun gebruikers vooraf te informeren over doorgevoerde wijzigingen, en hun IT-helpdesks voor te bereiden. Hiermee wordt het risico op verwarring bij eindgebruikers verkleind.

Hoe

De instelling ‘Feature preview’ is standaard geconfigureerd op ‘Algemene beschikbaarheid’. Wanneer ‘Vroege preview’ is geselecteerd, worden nieuwe functies op  apparaten getoond wanneer ze worden uitgebracht in de ‘preview’-fase. Gebruik ‘Early preview’ op maximaal 10% van je apparaten.

Wanneer ‘Early preview’ is  ingeschakeld, wordt op het scherm van het apparaat een ‘Preview’-banner getoond die aangeeft dat het apparaat zich n de ‘Early preview’-modus bevindt

Wanneer

Voor alle domeinen is de uitrol vanaf 30 september 2024.

 

2. Dual Screen voor Pixel 9 Pro Fold 

20 september 2024

Dual Screen behelst het gebruik van beide schermen van een opvouwbare telefoon. Dit Dual Screen kan nu ook gebruikt worden op de Pixel 9 Pro Fold-telefoon. Door gebruik te maken van de voor- en binnencamera’s, kun je tegelijkertijd zowel jezelf als waar je naar kijkt laten zien. Bovendien kun je de persoon met wie je videochat op zowel het binnen- als het buitenscherm laten zien, zodat iedereen om je heen in het gesprek wordt opgenomen. 

Wanneer

Uitrol naar Rapid Release-domeinen is voltooid; uitrol nu naar Scheduled Release-domeinen.

 

3. Co-annoteren vanaf bepaalde Google Meet-hardwareapparaten 

13 september 2024

Je kunt nu ook annoteren (notities toevoegen) in Meet met geselecteerde Google Meet-hardwareapparaten. Presentatoren stellen deze apparaten aan als ‘co-annotators’, waarna je de annotatiehulpmiddelen, zoals een pen of het touchscreen, kunt gebruiken.

Wanneer

De implementatie is voltooid voor Google Workspace Business Starter, Standaard en Plus; Enterprise Starter, Standaard en Plus; Frontline Starter en Standaard; en Essentials, Enterprise Essentials en Enterprise Essentials Plus.

 

4. TeamViewer Add-on voor Google Meet

13 september 2024

De TeamViewer add-on voor Google Meet is nu beschikbaar in de Google Workspace Marketplace. Meet kan hierdoor gebruikmaken van Teamviewer voor ondersteuning op afstand (bijvoorbeeld door de IT-supportdesk).

Wanneer

De uitrol naar alle domeinen is voltooid. 

 

5. Groter beeld op Android-apparaten 

7 september 2024

Op een Android-telefoon of tablet verschijnt een Google Meet-gesprek nu groter, als edge-to-edge video. Daarnaast is de gebruikersinterface gestroomlijnd en wordt informatie, zoals de naam van de vergadering, duidelijker weergegeven.

Wanneer

De uitrol naar is voltooid voor alle Google Workspace-klanten, Workspace Individual-abonnees en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

 

Beheerders

1. iOS-gegevensexfiltratie aan of uit

19 september 2024

Voor de gegevensuitwisseling op accountniveau tussen Google Workspace-apps en niet-Google Workspace-apps kun je nu aangeven of je dit aan of uit wilt zetten. 

Beschikbaar voor Google Workspace Enterprise Standaard en Plus, Enterprise Essentials Plus, Frontline Standaard en Cloud Identity Premium.

Wanneer

Voor Rapid Release- en Geplande Release-domeinen is de volledige uitrol vanaf 19 september 2024.

 

2. Beheersfuncties voor ruimtebeheer via de Chat API nu algemeen beschikbaar

19 september 2024

De ruimtebeheermogelijkheden voor Workspace-beheerders in de Google Chat API zijn nu beschikbaar voor alle Google Workspace-gebruikers. Hiermee kunnen beheerders eenvoudig:

  • lidmaatschappen beheren, zoals het toevoegen en verwijderen van leden,
  • gebruikers on- en offboarden uit ruimtes, 
  • inactieve ruimtes opschonen. 

Het grote voordeel is dat je deze taken in bulk kunt uitvoeren met behulp van API’s. Administrators kunnen met name:

  • Inactieve ruimtes zoeken en verwijderen. Met spaces.search kun je ruimtes vinden die sinds een bepaalde datum en tijd niet meer zijn gebruikt en deze vervolgens verwijderen
  • Automatisch nieuwe gebruikers toevoegen aan relevante ruimtes en hun uit de ruimte verwijderen wanneer ze vertrekken of van rol veranderen.
  • Externe leden controleren.
  • De gegevens van de ruimte bewerken, zoals namen, beschrijvingen en richtlijnen.
  • Gebruikerslidmaatschappen verifiëren en rollen upgraden.

In de ontwikkelaarsdocumentatie vind je meer over hoe je jezelf kunt verifiëren en gebruik kunt maken van beheerdersrechten, en hoe je Google Chat-ruimten kunt beheren als Workspace-beheerder.

 

3. Google Cloud Directory Sync kijkt nu naar accountbeheerinstellingen

10 september 2024

Wanneer Google Cloud Directory Sync (GCDS) nieuwe gebruikers aanmaakt, kan het onbeheerde accounts tegenkomen die conflicteren met de accounts die het probeert te maken. GCDS kijkt nu naar de instellingen voor accountbeheer die je hebt opgegeven in de beheerdersconsole, en handelt naar de instellingen voor conflicterende accounts die vastgelegd zijn. 

Dit vermindert de tijd die je moet besteden aan het migreren van gebruikersaccounts naar zakelijke accounts, en versnelt de invoering van Google Workspace en Google Cloud.

 

4. Gemini-rapporten laten nu gegevens over het gebruik zien

9 september 2024

De Gemini-rapporten laten nu het gebruik en de adoptie van Gemini in de organisatie zien over de afgelopen 28 dagen. Ze tonen de gegevens op gebruikers- en app-niveau. Hiermee kun je als beheerder makkelijker bepalen wie de hoofdgebruikers in je organisatie zijn, zodat je weet waar je terecht kunt voor gebruiksscenario’s en best practices. Ook kun je gebruikers zien die nog weinig gebruik maken van Gemini, zodat je trainingen en verandermanagementprogramma’s hierop kunt aanpassen.

In de beheerdersconsole kies je voor ‘Menu & Generatieve AI & Gemini Rapporten & Gebruikergestuurd gebruik’. Je kunt deze informatie ook exporteren voor verdere analyse.

De gegevens over het gebruik van Gemini in de organisatie worden vanaf vanaf 22 augustus vastgelegd. De Gemini-rapporten worden nog aangeduid als ‘bèta’ omdat ze continu geoptimaliseerd worden op basis van feedback. 

Beschikbaar voor Google Workspace-klanten met de add-ons Gemini Business en Gemini Enterprise.

Wanneer

Voor alle domeinen is de volledige implementatie vanaf 9 september 2024.

 

5. Inzicht in de CO2-uitstoot

6 september 2024

Als beheerder kun je je gebruikers nu inzicht geven in de CO2-uitstoot en de ecologische voetafdruk die zij nalaten door het gebruik van Google Workspace in het algemeen of van onderdelen daarvan, zoals Meet, Gmail, Documenten. 

Er is ook een nieuwe beheerdersrol toegevoegd. Nu kunnen ook anderen, bijvoorbeeld managers Duurzaamheid, toegang verlenen tot de rapporten over de CO2-voetafdruk.

Het CO2-voetafdrukrapport vind je in de beheerdersconsole onder ‘Rapportage en CO2-voetafdruk’. 

Cloud computing heeft talloze voordelen, maar vergt ook veel energie. Met het Carbon Footprint-rapport kunnen gebruikers hun CO2-uitstoot monitoren, verbeteren en verminderen. Het rapport verzamelt realtime en historische gegevens over opwekking en energieverbruik, en berekent de CO2-uitstoot op basis van Scope 2-boekhoudstandaarden. 

Google heeft zich ten doel gesteld om in 2030 volledig CO2-vrij te zijn. Het gebruikt het Greenhouse Gas Protocol, de wereldwijde standaard voor koolstofboekhouding, om de Workspace Carbon Footprint-rapporten te genereren. 

Wanneer

Voor alle domeinen is de functionaliteit nu beschikbaar.

 

Ontwikkelaars

1. Aankondigingsruimtes maken met de Google Chat API

20 september 2024

Google Workspace-ontwikkelaars kunnen nu de Chat API gebruiken om aankondigingsruimtes te maken. Ook kunnen zij de machtigingsinstellingen van een ruimte lezen en bijwerken. Een aankondigingsruimte is een ruimte waarin alleen aankondigingen gedaan kunnen worden, en waarin teamleden alleen kunnen reageren met een emoji. 

Wanneer

Wordt nu uitgerold naar alle domeinen.

 

2. Verjaardagen direct in Google Agenda maken

19 september 2024

Tot op heden haalde Google Agenda verjaardagsinformatie op uit Google Contacten. Maar je kunt nu ook verjaardagen op Android-apparaten aanmaken en wijzigen in Google Agenda zelf.

Het aanmaken van verjaardagen in Google Agenda komt in de toekomst ook beschikbaar op web- en iOS-apparaten.

Voor ontwikkelaars zijn verjaardagsen beschikbaar in de Agenda-API met het eventType “birthday”. Zowel Events.list als Events.watch ondersteunen het filter voor het gebeurtenistype “birthday” en retourneren standaard “birthday”-evenementen. Alleen een subset van de gebeurteniseigenschappen wordt ondersteund voor verjaardagsevenementen. Raadpleeg onze ontwikkelaarshandleiding over het werken met het gebeurtenistype verjaardag voor meer informatie.

Verjaardagsevenementen ondersteunen niet alle gebeurteniseigenschappen. Als je de Agenda-API gebruikt, raden we je aan de code te controleren, zodat je geen niet-ondersteunde eigenschappen toepast.

 

3. Publiceren van apps als ‘concept’

12 september 2024

Voor het publiceren van een app op Google Workspace Marketplace kunnen ontwikkelaars een app als concept opslaan. Deze conceptversie kan dan ter beoordeling naar specifieke gebruikers gestuurd worden voordat de app daadwerkelijk gepubliceerd wordt.

Wanneer

Voor alle domeinen is de verlengde implementatie vanaf 12 september 2024.

 

4. De SDK voor Google Meet Add-ons is nu algemeen beschikbaar

11 september 2024

Vanaf vandaag kunnen ontwikkelaars de Meet Add-ons SDK (Software Development Kit) gebruiken voor internet. Met deze SDK kunnen zij hun app iframen in Meet en kunnen deelnemers aan de vergadering rechtstreeks in Meet communiceren met de inhoud van de app.

Met de Add-ons SDK kunnen ontwikkelaars interactieve apps bouwen in Meet, die gebruikers kunnen vinden en installeren via de Google Workspace Marketplace. Gebruikers kunnen de app gebruiken tijdens vergaderingen, zonder Meet te verlaten. 

Voorbeelden van reeds gebouwde add-ons zijn de whiteboard-apps voor Figjam, Lucidspark en Miro; het maken van aantekeningen met Read Notetaker; en de enquête-app Polly.

Tijdens een vergadering kunnen apps op twee manieren worden weergegeven:

  • In het hoofdvenster
  • In het zijpaneel. Gebruikers kunnen dan gegevens delen of bijwerken, of enquêtes invullen, terwijl de vergadering in het hoofdvenster in het middelpunt van de belangstelling blijft staan.

Alle apps op de Marketplace zijn beoordeeld en goedgekeurd door het Google Marketplace-team. Beheerders kunnen de opties voor Marketplace configureren, inclusief de vraag of hun gebruikers add-ons kunnen downloaden en installeren.

Hosts van vergaderingen kunnen de beschikbaarheid van add-ons tijdens vergaderingen controleren via ‘Hostbediening (slotpictogram) | Vergaderingsactiviteiten | Laat deelnemers add-on-activiteiten delen’.