Skip to main content

Hier vind je de uitgebreide beschrijving van de onderwerpen die in de Nieuwsbrief kort aangestipt zijn.

 

1. Supportvraag van de maand: hoe machtig ik iemand in Gmail?

 

Het machtigen van een ander voor een Gmail-account kan handig zijn als:

 1. je meerdere accounts hebt,
 2. je de toegang tot je account wilt delen zonder het wachtwoord te geven, 
 3. een account voor een team of afdeling is (een ‘gezamenlijke inbox’).

Je machtigt iemand in Gmail als volgt:

 1. Open Gmail op je computer (niet de app) en klik rechtsboven op het tandwieltje, en klik vervolgens op [Alle instellingen bekijken]
 2. Ga naar het tabblad ‘Accounts’
 3. Klik bij ‘Toegang verlenen tot je account’ op ‘Nog een account toevoegen’. Als je deze optie niet ziet, neem dan contact op met de beheerder van de Google Workspace van je organisatie of met Presis. Het volgende venster verschijnt:
 4. Geef het (Google) e-mailadres op van de persoon die je wilt toevoegen of van de groep (de groep moet hetzelfde domein hebben als je organisatie)
 5. Klik op ‘Volgende stap’ en dan op ‘E-mail verzenden’ om de mail met de uitnodiging te verzenden
 6. De persoon die je hebt toegevoegd, krijgt een e-mail met de vraag om de uitnodiging te bevestigen. De uitnodiging vervalt na een week. Het kan 24 uur duren voordat de machtiging van kracht wordt. Als je een groep hebt toegevoegd, worden alle groepsleden gemachtigden, zonder dat ze hoeven te bevestigen.

Het resultaat

Nu kan de gemachtigde taken namens jou uitvoeren zonder dat ze jouw inloggegevens nodig hebben. Dit vergroot de flexibiliteit en samenwerkingsmogelijkheden zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Want: gemachtigden kunnen niet namens jou met iemand chatten of je Gmail-wachtwoord wijzigen. En als gemachtigden een bericht sturen, is hun e-mailadres te zien als de afzender.

Let op

We raden je echter wel aan om regelmatig te controleren wie toegang heeft tot jouw account en indien nodig, de toegangsrechten in te trekken. Dit helpt om je account veilig en beschermd te houden tegen ongewenste toegang.

Je verwijdert een gemachtigde door op hetzelfde tabblad ‘Accounts’ in het gedeelte ‘Toegang verlenen tot je account’ te klikken op ‘Verwijderen’ naast het account dat je wilt verwijderen.

 

 

2. Spam- en phishingcontrole: zorg ervoor dat jouw belangrijke mail aankomt

 

Hoe voorkom je dat jouw belangrijke mail, zoals een offerte, in de spambox belandt? Dat kan je niet alleen omzet kosten, maar schaadt zo ook de reputatie van jouw domein, waardoor er nog meer mails van jou in de spambox terecht kunnen komen. En andersom, hoe zorg je ervoor dat mailtjes die belangrijk zijn voor jou niet in je eigen spambox belanden? Want het is natuurlijk heel vervelend als een mail wel naar jou verstuurd is, maar je deze niet in je Inbox krijgt te zien. 

Een DMARC-controle (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) lost dit probleem voor je op. Deze controle: 

 • beschermt jouw domeinreputatie door e-mailfraude en phishing te bestrijden
 • verbetert de e-mailbezorging waardoor e-mails eerder in de inbox belanden
 • geeft inzicht in het e-mailverkeer en laat zien hoe jouw e-mails verwerkt worden door verschillende e-mailproviders
 • kan gebruikt worden om te voldoen aan wettelijke vereisten voor e-mailbeveiliging.

Wat kunnen wij voor jou doen?

Met onze nieuwe dienst voeren wij een eenmalige of doorlopende DMARC-controle uit voor jouw domein en voor alle applicaties waarmee je e-mail uit jouw naam verstuurt. Denk aan nieuwsbrief-applicaties of CRM-systemen. Het resultaat is een inzichtelijk rapport dat jou helpt bij het bestrijden van e-mailfraude en spam. Uiteraard kunnen wij je ook verder helpen met het optimaliseren van je e-mailverkeer.

Meer weten?

Wil je meer weten over de DMARC-controle, neem dan contact met ons op. 

 

 

3. Pro-tip: weten wanneer je genoemd wordt op internet?

 

Wil je weten of jij of jouw bedrijfsnaam ergens op internet wordt genoemd, zodat je hier eventueel direct actie op kunt ondernemen? Of wil je weten wanneer een nieuwe film uitkomt? Laat Google dan het internet voor je doorzoeken door een Google Alert aan te maken. Je krijgt dan een melding als jouw zoekwoord op internet wordt gepubliceerd.  

Je kunt onder meer aangeven van welk onderwerp je op de hoogte gehouden wilt worden, hoe vaak en op welk e-mailadres je de melding wilt ontvangen.

 1. Ga naar https://www.google.nl/alerts
 2. Geef aan van welk onderwerp je op de hoogte gehouden wilt worden
 3. Vul de opties in: taal, regio, hoe vaak en waar je de meldingen wilt ontvangen.

 

Hulp nodig?

Vind je het lastig technische instellingen zelf te controleren of goed te zetten? Dan kan Presis je hierbij helpen. Wij controleren de instellingen, herstellen eventuele tekortkomingen en zorgen ervoor dat alles weer goed staat ingesteld. Heb je interesse in deze essentiële controle? Neem dan contact met ons op.