Skip to main content

Het aandeel Chromebooks groeit als een malle en dat is niet voor niets. Als je alleen maar webapplicaties gebruikt in je werk, is een Chromebook je beste vriend. Snel, betrouwbaar, veilig en geen gedoe. De ideale laptop dus.

Is het een laptop?

Een Chromebook ziet eruit als een gewone laptop, maar er is één verschil. Het werkt niet met het besturingssysteem van Windows of Apple, maar met het Chrome-besturingssysteem van Google. Je gebruikt ook geen traditionele pakketten als Microsoft Office, maar webgebaseerde apps van Google en derden. Bestanden bewaar je niet op de harde schijf van je computer, maar in de cloud. Omdat er geen zware bestanden of softwarepakketten op je laptop staan, is een Chromebook razendsnel en blijft dat ook. Opstarten doet hij in een paar seconden en browsen gaat supersnel.

Werken zonder zorgen

Laten we eerst eens kijken naar de veiligheid. Geen overbodige luxe als je weet dat er maandelijks voor miljoenen euro’s schade wordt geleden door cyberaanvallen. Met een Chromebook zijn dure antivirusprogramma’s verleden tijd. Je geniet gewoon van de ingebouwde virusbeveiliging van Google. Hoef je niks voor te doen. Ook het updaten van je systeem regelt je Chromebook zelf. Tussentijds opslaan? Doet Google voor je. Lekker zorgeloos dus, zo’n Chromebook.

Voor wie is een Chromebook geschikt?

De ideale laptop dus, maar niet voor iedereen. Er zijn nu eenmaal nog steeds applicaties die lokaal moeten draaien. Denk aan developmenttools of grafische programma’s of traditionele client-server-software. Maak je daar gebruik van, is overstappen naar een Chromebook misschien niet optimaal. Afdelingen die wel goed kunnen overstappen zijn marketing, finance, HR en management. Deze teams kunnen over het algemeen prima uit de voeten met webbased software en kunnen dus eenvoudig de overstap maken.

Soorten Chromebooks

De ene gebruiker is de andere niet. De ene Chromebook is ook de ander niet. Er zijn meerdere uitvoeringen van meerdere fabrikanten zodat jij gewoon kan kiezen wat het best bij je past: een grotere, een kleinere, een lichtere of eentje met een numeriek blok, het kan allemaal. Door elke type een paar dagen uit te proberen, kun je ervaren wat het best voor je werkt. We weten zeker dat je er versteld van staat hoe fijn het werkt! En je mist helemaal niks. Voor elke geïnstalleerde applicatie is een goed webbased alternatief. Ik ben alweer negen jaar geleden overgestapt op een Chromebook, en heb nu ook een Chromebox, de ‘desktopversie’. Ik ben verkocht en ik wil intussen niets anders meer. En ik durf te wedden jij straks ook.

Meer weten?

Wil je even sparren, ben je benieuwd hoe de overstap van Microsoft naar Google werkt of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. We leggen je met liefde alles uit.