Natuurlijk werk je al tien jaar met Gmail en natuurlijk kun je zoeken. maar de vraag is, kun je ook altijd alles vinden? Of krijg je best wel vaak nét te veel zoekresultaten terug waardoor je het nét niet kan vinden? Je bent niet de enige. In deze blog gaan we het hebben over zoeken, maar dan voor gevorderden.
Piet mag het weten
Wie kent het niet. Je weet absoluut zeker dat je een mail hebt ontvangen van Piet over een bepaalde fiets waar hij naar op zoek is. De fiets heb je gevonden, maar waar die mail is gebleven? Joost – of Piet – mag het weten! Gelukkig weet Gmail daar wel raad mee.
Hoe vind je de juiste mail in ieder geval niét terug?
- piet
- piet@gmail.com
- fiets
Dikke kans dat dit je niet gaat helpen. Dit zijn zoekopdrachten die je met veel te veel resultaten opzadelen.
Gmail to the rescue
Maar Gmail is niet zomaar een mailprogramma. Het is een slim mailprogramma. Door woorden aan je zoekopdracht toe te voegen, kun je de resultaten filteren. Kreeg je de mail van Piet, stuurde je ‘m aan Piet, stond hij in de cc of in de bcc? Je vindt ‘t zo.
- from:piet@gmail.com
- to:piet@gmail.com
- cc:piet@gmail.com
- bcc:piet@gmail.com
Van slim naar superslim zoeken
Je kunt ook een zoekwoord aan je zoekopdracht toevoegen:
- from:piet@gmail.com fiets = zoek alle mails van piet met het woord fiets erin.
Of sluit een zoekwoord uit:
- to:piet@gmail.com fiets -ondernemer = zoek alle mails aan piet met het woord fiets erin, maar sluit die waar het woord ondernemer in voorkomt uit.
Mails in mapjes? Zó 365
Gmail kent geen mapjes. We hoeven vast niet uit te leggen waarom. Wat vandaag een logisch mapje lijkt, is dat morgen niet meer. En dan hebben we het nog niet gehad over het onoverzichtelijke aantal mapjes waar je eindeloos doorheen moet scrollen. Gmail gebruikt labels, waarmee je mails via verschillende routes kunt vinden.
- label:<naam>
ja, terwijl je typt wordt de naam van het label automatisch aangevuld, waardoor je dus automatisch naar dat label ‘springt’
- label:fietswinkel -Gazelle betekent dus: zoek alles met het label Fietswinkel tenzij het woord Gazelle erin voorkomt. Hoe slim wil je het hebben?
Spiekbriefje
Je snapt inmiddels vast de clue. Je begint met een functie, gevolgd door een dubbele punt en dat vul je aan met een waarde. Maar hoe onthoud je dat allemaal. Is er geen spiekbriefje? Hell yes! Alleen is het een goed bewaard geheim. Het spiekbriefje zit aan het einde van de zoekregel.
Zie je die schuifjes?
Tada! Daar is je spiekbriefje! Nu hoef je niets meer te onthouden, en dat zonder risico op straf van de meester. Of juf.
Je telefoon als archief
Als je denkt dat dat het was… We hebben nog een kleine toegift. Zodra je de zoekmethode uit je hoofd weet…… dan werkt dit ook op je Gmail-app op je telefoon. Wat, je telefoon als archief? Jep, je hebt het al die tijd al gehad. Je moet alleen leren zoeken.
Meer weten?
Wil je eens verder praten over de eindeloze mogelijkheden, ben je benieuwd hoe de overstap van Microsoft naar Google werkt of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. We denken met liefde met je mee.