Google heeft onderzoek gedaan hoeveel tijd we gemiddeld kwijt zijn aan ‘onnodige’ zaken. ‘Onnodig’, omdat computers alsmaar slimmer worden en ons werk uit handen kunnen nemen. De machine intelligentie gaat met sprongen vooruit en dat helpt ons ontzettend in het dagelijkse leven.
Het onderzoek wijst uit dat we iedere week ongeveer drie werkdagen besteden aan taken als e-mailen, vergaderingen inplannen en bijwonen, informatie vergaren, enzovoorts. En maar twee werkdagen daadwerkelijk besteden aan het takenpakket waarvoor we er eigenlijk zijn. Dit soort taken (informatie opzoeken, vergaderingen inplannen, etc) zijn precies het soort taken waar computers goed in zijn. Laat Google voor je werken en ontdek de nieuwe ontwikkelingen.
Slimme opslag, vindt wat je zoekt
Naast dat veel mensen worstelen met hun inbox op de telefoon, is ook het opzoeken en verzamelen van informatie vaak ook niet gemakkelijk om te doen op de mobiel. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je veel onderweg bent, kan het wel een hele werkdag per week kosten. Snelle toegang in Drive op de Android helpt je dit sneller en makkelijker te doen. Het weergeeft de meest relevante bestanden direct zodra je Drive opent. Dit doet Snelle toegang op basis interacties met collega’s, terugkerende vergaderingen en activiteiten in Drive. Machine intelligentie helpt Drive te begrijpen wat het ritme is van jouw werkdag en biedt de bestanden aan die je nodig hebt, voordat je er zelf naar hebt hoeven vragen.
Het gebruikersonderzoek van Google toont aan dat Snelle toegang ongeveer 50% tijd bespaart die je normaal kwijt bent aan het zoeken van bestanden. Die tijd kun je nu mooi steken in nuttige zaken!
Slimme Agenda, bespaart je puzzelen
Even een moment inplannen om met collega’s samen te komen. Het klinkt simpel, maar het kan een flinke klus zijn. Vooral wanneer de lijst van vergaderingen, mensen en locaties die je coördineert steeds verder groeit. Google Agenda helpt jou gemakkelijk een tijdstip te vinden wanneer alle genodigden beschikbaar zijn. Ook geeft Agenda suggesties voor ruimtes die beschikbaar zijn, gebaseerd op eerdere locaties.
Is de lijst met genodigden erg lang geworden en kan er geen tijd gevonden worden waarop iedereen beschikbaar is, dan zal Agenda een tijd voorstellen die misschien wel niet helemaal vrij is. Maar waarbij het tijdsconflict het makkelijkst valt op te lossen.
Slimme Spreadsheets, inzichten in een handomdraai
Vorig jaar heeft Google Verkennen gelanceerd in Google Spreadsheets. Verkennen helpt met het samenvatten van gegevens in Spreadsheet aan de hand van geautomatiseerde grafieken en inzichten. Maar, veel gebruikers ervaren niet helemaal de volledige waarde van spreadsheet, omdat ze geen formules kunnen schrijven. Hiervoor moest je voorheen enige computertaal spreken. Nu machine intelligentie zulke ontwikkelingen doorstaat en alsmaar slimmer wordt, is dat niet meer nodig. Voortaan kun je heel simpel je vraag invoeren in Verkennen en Google Spreadsheets vertaald dit naar de formule die hij nodig heeft, zodat jij de gewenste uitkomst krijgt.
Slimme documenten, behoud de focus
In 2012 heeft Google de mogelijkheid tot onderzoek toegevoegd aan Google Documenten. Hiermee is Google’s zoekmachine direct beschikbaar in je document. Nu wordt ook Verkennen toegevoegd in Documenten. Automatisch worden er gerelateerde topics aanbevolen om meer over te lezen, afbeeldingen om toe te voegen en nog meer inhoud om te ontdekken. Je kunt nu ook via Verkennen andere gerelateerde documenten vinden op jouw Drive. Op deze manier ben je minder tijd kwijt met schakelen tussen verschillende apps, webpagina’s en overige documenten. Je kunt nu gemakkelijk en snel doorwerken en focussen op waar je echt mee bezig wilt zijn.
Slimme presentaties, zodat jij kan stralen
Je inspiratie omzetten naar een presentatie. Het kan veel werk zijn. Vaak spendeer je veel tijd aan het opmaken van de slides waardoor je minder creatief kunt nadenken over het verhaal dat je wilt vertellen. Wanneer je nu content toevoegt aan je presentatie, biedt Verkennen in Google Presentatie layout suggesties aan die je helpen om de content te laten stralen. Je bespaart ongeveer 30% van de tijd die je normaal had gespendeerd aan het opmaken dankzij deze functie. In een paar klikken heb je je presentatie zo goed en mooi gemaakt, dat iedereen zal denken dat je een professionele designer bent.
Het mooie aan deze al handige functies is dat ze continu blijven leren en de voorgestelde opties verbeteren, gebaseerd op hoe vaak ze gebruikt worden. Ze besparen je steeds meer en meer tijd. En die tijd kun jij dan weer besteden aan de dingen waar je nu tijd te kort voor komt.