Skip to main content

Wat is er nieuw in Google Workspace: de updates van december 2023

Google Workspace wordt continu verbeterd en uitgebreid. Om je te helpen bij te blijven, geven wij een overzicht van de updates die in december 2023 doorgevoerd zijn. 

Onze favoriet van deze maand: ‘Een link delen naar een specifiek tijdstip in een Google Drive-video’. Hiermee kun je de ontvanger meteen naar het interessantste deel van een video leiden.  De leukste: ‘Opnemen van de uitspraak van je naam en deze delen via Google Workspace’. Handig als je met anderstaligen werkt.

 

1. Nieuwe gids voor de overstap van de HTML-weergave van Gmail naar de standaardweergave van Gmail

Datum: 19 december 2023

Zoals eerder aangegeven, wordt HTML-weergave in Gmail uitgezet voor desktopweb en mobiel internet begin 2024. Omdat veel gebruikers de Basic HTML-weergave nog  gebruiken, is er een handleiding om gebruikers te helpen bij de overstap van HTML naar de standaardweergave. 

Hoe

Gebruikers van oude browsers moeten mogelijk hun browser bijwerken om de standaardweergave te kunnen gebruiken. Op mobiel kunnen gebruikers ook de officiële Gmail-app downloaden. 

Voor wie

Alle Google Workspace-gebruikers en gebruikers met een persoonlijk Google-account.

Wanneer

Je kunt Gmail tot en met februari 2024 in je browser gebruiken in de standaard HTML-weergave. Na deze datum schakelt Gmail automatisch over naar de standaardweergave.

 


2. Profieldetectie om alleen basisinformatie te tonen in zoekresultaten, beschikbaar in open bèta

Datum: 12 december 2023

Google Workspace-beheerders kunnen nu ‘Profieldetectie’ inschakelen voor hun gebruikers. Als deze functie is ingeschakeld, kunnen gebruikers aanpassen hoe ze in Google-producten worden getoond als mensen zoeken op telefoonnummer of e-mailadres. Je kunt kiezen hoe je naam en profielfoto worden weergegeven. 

Pas nadat je met iemand contact hebt gehad, ziet deze persoon jouw volledige naam, profielfoto en meer uit je Google-account.

Deze functie is beschikbaar in open bèta, wat betekent dat er geen aanmelding nodig is om de functie te gebruiken.

Voor wie

Voor alle Google Workspace-gebruikers, als de beheerder deze instelling ingeschakeld heeft.

Hoe

In de beheerdersconsole kun je onder Directory-instellingen en profielbewerking ‘Profieldetectie’ in- of uitschakelen voor jouw gebruikers. Deze functie is standaard uitgeschakeld en kan worden ingeschakeld op domein-, OE- of groepsniveau. 

Eindgebruikers kunnen profieldetectie instellen in de Google-accountinstellingen. Ga naar ‘myaccount.google.com & Persoonlijke informatie & Uw profielen & Beheer uw instellingen voor profieldetectie’.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen wordt deze functie geleidelijk uitgerold vanaf 12 december 2023.

 


3. Gemakkelijke toegang tot mensen, documenten en bouwstenen in Google Docs

Datum: 12 december 2023

Je kunt snel relevante inhoud rechtstreeks in je document invoegen, met een extra manier om het @-menu te openen. Voor een lege regel in het document staat de knop [@] met de optie om mensen, datums, timers, bestanden, bouwstenen, agenda-evenementen, groepen et cetera te selecteren, te zoeken en in te voegen.

Voor wie

Voor alle gebruikers van Google Workspace en van een persoonlijk Google-account.

Hoe

Deze functie is standaard ingeschakeld en kan niet door de gebruiker worden uitgeschakeld. 

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen wordt deze functie geleidelijk uitgerold vanaf 11 december 2023. Voor geplande releasedomeinen wordt  deze functie vanaf 2 januari 2024 geleidelijk uitgerold.

 

4. Opnemen van de uitspraak van je naam en deze delen via Google Workspace

Datum: 11 december 2023

Werk je met anderstaligen, of heb je een bijzondere naam? Je kunt nu je naam opnemen en de uitspraak ervan delen met andere gebruikers zodat ze jouw naam voortaan correct uitspreken. De opname kan vanaf jouw profielkaart worden afgespeeld in verschillende Google Workspace-tools, zoals Gmail of Google Docs, op internet of op mobiele apparaten. 

Voor wie

Voor gebruikers van Google Workspace Business Starter, Business Standard, Business Plus, Essentials Starter, Enterprise Essentials, Enterprise Essentials Plus, Enterprise Standard, Enterprise Plus, Frontline Starter, Frontline Standard en Nonprofits

Hoe

Deze functie is standaard ingeschakeld en kan worden uitgeschakeld op domein-, OE- of groepsniveau. Het opnemen verloopt hetzelfde als het wijzigen van de afbeelding, naam en wachtwoord van je Google-account. 

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen wordt deze functie geleidelijk uitgerold vanaf 11 december 2023. 

 


5. Een link delen naar een specifiek tijdstip in een Google Drive-video

Er is een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de knop voor delen in Drive, waarmee je links met een tijdstempel naar specifieke delen van een video kunt delen. 

Voor wie

Beschikbaar voor alle gebruikers van Google Workspace en voor gebruikers met een persoonlijk Google-account. 

Hoe

Je opent op drive.google.com een videobestand en speelt de video af. Druk eventueel op de pauzeknop, klik op de knop [Delen] in de rechterbovenhoek en selecteer de vervolgkeuzelijst. Kies ‘Kopieer link naar deze tijd’ en verzend de link. 

Wanneer

Deze functionaliteit wordt nu uitgerold.

 

6. Nieuwe dropdown-opties bij de knop [Delen]

In Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen is er nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de knop [Delen]. Als je op deze knop klikt, zie je nu een vervolgkeuzelijst met snelle acties, zoals openstaande toegangsverzoeken en de optie ‘Link kopiëren’. 

Voor wie

Beschikbaar voor alle Google Workspace-klanten en gebruikers met persoonlijke Google-accounts.

Wanneer

Deze functionaliteit wordt nu uitgerold naar domeinen met snelle release en geplande release.

 

7. Context-bewuste Help in Connected Spreadsheets voor BigQuery

Connected Spreadsheets voor BigQuery ondersteunt 23 spreadsheet-functies, zoals AVERAGE en XLOOKUP. Al deze functies gedragen zich echter iets anders dan hun oorspronkelijke tegenhangers.Daarom wordt er nu contextbewuste Help-informatie getoond in Spreadsheets. De ‘formulehulp’ toont informatie voor een formule die BigQuery zou bevragen, en laat anders informatie zien voor de normale Spreadsheets-functies. 

Voor wie

Beschikbaar voor alle Google Workspace-gebruikers en gebruikers met een persoonlijk Google-account.