Skip to main content

Wat is er nieuw in Google Workspace:
de updates van juni 2024

Google Workspace wordt continu verbeterd en uitgebreid. Om je te helpen bij te blijven, geven wij een beknopt overzicht van de updates die in juni doorgevoerd zijn, per app of per onderdeel, gevolgd door een uitgebreidere beschrijving onderaan deze pagina. 

Google Drive

 1. Automatische overzichts-e-mails van gedeelde bestanden
  Als je zeven dagen niet actief bent geweest op Drive, kun je nu een e-mailoverzicht krijgen van Drive-bestanden die met jou gedeeld zijn en die je nog niet bekeken hebt. 
 2. Externe gebruikers kunnen nu veilig samenwerken aan versleutelde bestanden
  Je kunt nu externe gebruikers veilig laten samenwerken aan Google Drive-, Documenten-, Spreadsheets- en Presentaties-bestanden die aan de clientzijde zijn versleuteld.

Agenda

 1. Verbeterde synchronisatie met agenda’s van derden
  De synchronisatie met agendaservices van derden (zoals Outlook) is verbeterd. Ook kunnen gebruikers nu inboxfilters implementeren om te voorkomen dat e-mails nodig voor synchronisatie hun inbox onoverzichtelijk maken.

Gemini

 1. Gemini vanuit het zijpaneel van apps openen (Gmail, Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Drive)
  De AI-tool Gemini kan nu gestart worden vanuit het zijpaneel van Workspace-apps om onder meer e-mails, documenten en spreadsheets samen te vatten, te analyseren en te genereren. Uiteraard moet je wel de Gemini-add on of Google One AI Premium hebben.
 2. Makkelijk aanvragen Gemini-licentie
  Eindgebruikers kunnen nu makkelijk een ​​Gemini-licentie aanvragen bij hun beheerders op de Gemini voor Google Workspace-startpagina. Super admins ontvangen het verzoek per e-mail. 
 3. Bijgewerkte gebruiksrapporten in de beheerdersconsole
  De Gemini for Workspace-gebruiksrapporten in de beheerdersconsole kunnen nu gefilterd worden op OE (Organisatie Eenheid) en groepen.

Google Documenten

 1. eSignature voor eindgebruikers van enkele Workspace-versies
  eSignature, voor het aanvragen en vastleggen van digitale handtekeningen, komt beschikbaar voor eindgebruikers als optie in het menu ‘Extra’. Geldt voor Business- en Enterprise-versies.
 2. Opmerkingen en actie-items in aan de clientzijde versleutelde documenten
  Je kunt nu opmerkingen en actie-items plaatsen in Google Documenten die aan de clientzijde versleuteld zijn. Je kunt opmerkingen toevoegen, bewerken, beantwoorden, filteren of verwijderen. 

Google Spreadsheets

 1. Automatische e-mails: altijd op de hoogte van belangrijke wijzigingen
  Voorwaardelijke meldingen houden de eigenaar, en bewerkers, van een spreadsheet, voortaan via mail op de hoogte van belangrijke wijzigingen. Je kunt de criteria hiervoor zelf instellen: bijvoorbeeld een statusverandering of wijziging van een kritische waarde.
 2. Verbeterde rekensnelheid
  De rekensnelheid in Google Spreadsheets is verdubbeld. Formules, draaitabellen en voorwaardelijke opmaak bijvoorbeeld worden nu sneller uitgevoerd.

Google Presentaties

 1. Makkelijk schakelen tussen de verschillende modi
  Je kunt nu via een menu-optie schakelen tussen verschillende modi (Bewerken, Bekijken en Reacties plaatsen). 

Chat

 1. Verzoek indienen om deel te nemen aan ruimtes
  Gebruikers kunnen nu zelf een ​​verzoek indienen om lid te worden van een ruimte nadat ze een link naar die ruimte hebben ontvangen.
 2. Aantal mogelijke leden voor een ruimte uitgebreid tot 500.000
  Het aantal mogelijke leden voor een ruimte is verhoogd naar maximaal 500.000 leden. Tegelijkertijd zijn er wat nieuwe verbeteringen geïntroduceerd in het lidmaatschapsbeheer, zoals het toevoegen van Google Discussiegroepen aan een ruimte.

Meet

 1. Vertaalde ondertiteling uitgebreid met 52 talen
  Het aantal talen voor het vertalen van ondertiteling is uitgebreid met 52 nieuwe talen. Vertaalde ondertiteling is vanaf 22 januari 2025 alleen nog beschikbaar voor klanten met een Gemini voor Workspace-abonnement (Gemini Enterprise en AI Meetings &. Messaging).
 2. Ondersteuning van high-definition video
  Google Meet ondersteunt nu high-definition video voor het opnemen van vergaderingen en voor het verzenden van video’s.
 3. Add-ons nu beschikbaar op Android-apparaten
  De Google Meet-add-ons zijn nu ook beschikbaar op Android-apparaten, zodat je applicaties kunt vinden, installeren en gebruiken terwijl je Meet onderweg gebruikt op je telefoon. 
 4. Nieuw design voor knoppen
  De onderste balk met bedieningselementen heeft een nieuw design gekregen. De knoppen hebben nieuwe kleuren en dynamische vormen die aangeven wanneer het geluid is gedempt of wanneer de bedieningselementen actief zijn. De functionaliteit van de knoppen is niet gewijzigd.
 5. Scrollen en zoomen tijdens het presenteren
  Je kunt nu tijdens het presenteren direct vanuit Meet scrollen en in- of uitzoomen. 
 6. Interactieve functies op mobiele apparaten
  Deelnemers aan een livestream via de Google Meet-app voor Android of iOS, kunnen nu interactieve functies gebruiken, zoals reacties, polls en vragen en antwoorden. Dit kan alleen bij livestreams met ultralage latentie.

Keep

 1. Meerdere accounts op Android-apparaten met groot scherm
  Meerdere accounts kunnen nu tegelijkertijd Keep gebruiken op hetzelfde apparaat. Als je twee vensters naast elkaar opent, krijg je beter inzicht in je notities en kun je je inhoud makkelijker weergeven en ordenen.

Beheerders

 1. Abonnementen Colab Pro en Colab Pro+ voor Google Workspace
  Beheerders kunnen abonnementen Colab Pro en Colab Pro+ aanschaffen, om gebruikers toegang te geven tot de krachtige computers van Google. Deze kunnen gebruikt worden om vanuit de webbrowser machine learning-modellen te trainen en  andere data-intensieve taken uit te voeren. 
 2. Auditlogboeken voor Gemini-activiteiten
  Beheerders kunnen nu auditlogboeken in Google Drive bekijken voor activiteiten die door Gemini voor Google Workspace gedaan zijn. Bijvoorbeeld als AI een bestand gebruikt om een antwoord te genereren.

Ontwikkelaars

 1. Extra beheermogelijkheden in Google Chat API
  De mogelijkheden voor het beheer van ruimtes in de Chat API zijn verder uitgebreid en beschikbaar via het Developer Preview-programma. Het betreft onder andere: Details zoeken, Updaten van gegevens, Controleren van de lidmaatschapsstatus en Upgraden van een lid naar beheerder van de ruimte.
 2. Google Discussiegroepen als ruimteleden toevoegen en verwijderen
  Ontwikkelaars kunnen nu Google Discussiegroepen als leden van een chatruimte toevoegen en verwijderen met behulp van de Google Chat API. 
 3. AppSheet-automatiseringen bouwen met Google Forms
  Met AppSheet kun je handmatige workflows automatiseren door de workflows te integreren met gegevensbronnen zoals Google Drive, Chat en Spreadsheets. Voor het bouwen van AppSheets kun je nu ook Google Forms gebruiken.
 4. Een ruimte vindbaar maken met behulp van de Chat API
  Ontwikkelaars kunnen nu een ruimte vindbaar maken voor een doelgroep met behulp van de Google Chat API.

 

Uitgebreide beschrijving

 

Op deze pagina

Google Drive

 

1. Externe gebruikers kunnen nu samenwerken aan bestanden die aan de clientzijde zijn versleuteld

20 juni 2024

Je kunt nu externe gebruikers veilig laten samenwerken aan Google Drive-, Documenten-, Spreadsheets- en Presentaties-bestanden die aan de clientzijde zijn versleuteld.

Beheerders moeten hun IdP/KACLS-configuraties bijwerken om deze open te stellen voor externe deelnemers en te bepalen welke externe identiteitsprovider ze kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot versleutelde documenten.

Versleuteling aan de clientzijde kan worden ingeschakeld op domein-, OE- en groepsniveau (Beheerdersconsole & Beveiliging & Toegang en gegevensbeheer & Versleuteling aan de clientzijde). 

Wanneer

Voor alle domeinen is de uitrol vanaf 20 juni 2024.

 

2. Automatische overzichts-e-mails van gedeelde Drive-bestanden

10 juni 2024

Je kunt nu een e-mailoverzicht krijgen van Drive-bestanden die met jou gedeeld zijn en die je nog niet bekeken hebt. Als je zeven dagen niet actief bent geweest op Drive en meerdere gedeelde bestanden hebt die je nog niet hebt bekeken, kun je een herinneringsmail ontvangen waarin een samenvatting van de bestanden staat. Handig als je een drukke week gehad hebt of net weer aan het werk bent na een tijdje vrij te zijn geweest. De samenvattings-e-mail geeft informatie over de niet-bekeken bestanden die met je gedeeld zijn en bevat een link naar ‘Meer activiteit bekijken’ op de pagina Drive-activiteit.

Deze functie is standaard ingeschakeld. Om de e-mailsamenvatting uit te zetten, open je je samenvattings-e-mail, en klikt in de voettekst op “hier afmelden”. 

Je kunt dit ook doen door naar te gaan naar ‘drive.google.com | Instellingen | Meldingen’ en de optie ‘Ontvang samenvattingen over recente bestanden die met u zijn gedeeld via de Drive’ uit.

Wanneer

Voor Rapid Release- en Scheduled Release-domeinen is de uitrol vanaf 10 juni 2024.

 

Google Workspace

 

Agenda

 

1. Verbeterde synchronisatie met agenda’s van derden

21 juni 2024

De synchronisatie met agendaservices van derden (zoals Outlook) is verbeterd (in bèta). Ook kunnen gebruikers nu inboxfilters implementeren om te voorkomen dat e-mails nodig voor synchronisatie hun inbox onoverzichtelijk maakt. Het gaat met name om de synchronisatie van Google Agenda-afspraken tussen agendaservices, terwijl het de hoeveelheid ruis, veroorzaakt door agendasynchronisatiemeldingen, helpt verminderen.

 • E-mailmeldingen die puur bedoeld zijn om informatie te synchroniseren, worden nu als zodanig gemarkeerd in de hoofdtekst van de e-mail en verzonden vanaf een apart, identificeerbaar e-mailadres. De hoofdtekst van de e-mail bevat instructies voor eindgebruikers over hoe ze inboxfilters kunnen implementeren om te voorkomen dat dit soort e-mail hun inbox onoverzichtelijk maakt.
 • Outlook-systeembeheerders kunnen Powershell van Microsoft gebruiken om voor alle gebruikers een e-mailfilterregel voor deze berichten te implementeren. 

Wanneer

Bèta-aanmeldingen zijn mogelijk tot 10 juli 2024. 

 

Google Documenten

 

1. eSignature voor eindgebruikers van enkele Workspace-versies 

24 juni 2024

eSignature biedt diverse functies voor het aanvragen en vastleggen van handtekeningen. Zo kun je:

 • e-handtekeningen aanvragen, ook handtekeningen van meer dan één gebruiker en van niet-Gmail-gebruikers
 • de status van openstaande handtekeningen bekijken en afgeronde contracten terugvinden
 • contractsjablonen opslaan 
 • een audittrail van afgeronde contracten bekijken
 • aangepaste tekstvelden gebruiken om aanvullende informatie van ondertekenaars op te vragen, zoals functietitels en e-mailadressen
 • contracten ondertekenen vanaf zowel mobiele apparaten als pc’s.

Deze functie is voor eindgebruikers van de hierna genoemde versies gewoon beschikbaar in het menu ‘Extra’ als de beheerder deze functie ‘aan’ heeft laten staan.

Voor wie

Voor Google Workspace Business Standard en Plus, Enterprise Starter, Standard en Plus, Enterprise Essentials en Enterprise Essentials Plus. eSignature is al beschikbaar voor individuele Google Workspace-abonnees.

Voor beheerders: deze functie staat standaard ‘aan’ en kan worden geconfigureerd op OE- en groepsniveau. 

Wanneer

Voor eindgebruikers van alle domeinen is de uitrol vanaf 8 juli 2024.

 

2. Opmerkingen en actie-items in aan de clientzijde versleutelde Google Documenten

21 juni 2024

Je kunt nu opmerkingen en actie-items plaatsen in Google Documenten die aan de clientzijde versleuteld zijn. Je kunt opmerkingen toevoegen, bewerken, beantwoorden, filteren of verwijderen. Je kunt ook actiepunten aan jezelf of anderen toewijzen. Voor gebruikers van Google Workspace Enterprise Plus. 

Wanneer

Wordt nu uitgerold naar Rapid Release-domeinen; voor geplande release-domeinen gebeurt dit op 2 juli 2024. 

 

Google Spreadsheets

 

1. Verbeterde rekensnelheid

26 juni 2024

De rekensnelheid in Google Spreadsheets is verdubbeld. Bijvoorbeeld formules, draaitabellen, voorwaardelijke opmaak worden nu sneller uitgevoerd.

 

2. Automatische e-mails: altijd op de hoogte van belangrijke wijzigingen

5 juni 2024

Voorwaardelijke meldingen houden jou, en anderen, voortaan via mail op de hoogte van belangrijke wijzigingen in een spreadsheet. Je kunt regels in spreadsheets maken die een e-mail verzenden wanneer aan bepaalde criteria wordt voldaan. Als aan het criterium voldaan wordt (er wordt bijvoorbeeld een kolomwaarde of een celbereik aangepast), dan krijg je een e-mail met een melding over wat er in het spreadsheet is gebeurd en wie de update heeft uitgevoerd. Je kunt ook meldingen voor andere gebruikers instellen door hun e-mailadressen in te voeren.

Je kunt meldingen instellen wanneer:

 • Een celbereik verandert van waarde
 • Een celbereik overeenkomt met een bepaalde voorwaarde.

Bijvoorbeeld wanneer:

 • Taken van status of van eigenaar veranderen in een projecttracker
 • Bepaalde artikelen een kritisch voorraadniveau bereiken in een inventaristracker
 • Een getal onder een bepaalde waarde zakt in een prognoseanalyse. 

Voorwaardelijke meldingen stel je in via:

 1. ‘Extra | Voorwaardelijke meldingen | Regel toevoegen, of 
 2. door met de rechtermuisknop op een spreadsheet te klikken en ‘Voorwaardelijke meldingen’ te selecteren.

Opmerking: de regel krijgt automatisch een standaardnaam, maar je kunt deze aanpassen in de teksteditor. 

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de uitrol vanaf 4 juni 2024. Voor Geplande releasedomeinen vanaf 18 juni 2024.

 

Presentaties

 

1. Makkelijk schakelen tussen de verschillende modi

7 juni 2024

Je kunt nu makkelijker schakelen tussen verschillende modi (bewerkings-, weergave- en commentaarmodus). De weergavemodus verbergt opmerkingen in een presentatie of voorkomt onbedoelde bewerkingen; de commentaarmodus verbergt alle bewerk-opties, maar je kunt nog wel opmerkingen lezen en toevoegen. 

Voor het wijzigen van een modus, ga je naar ‘Bekijken | Modus’ en selecteer je een modus: Bewerken, Reacties plaatsen (commentaarmodus) of Bekijken (weergavemodus).

Wanneer

Wordt nu uitgerold naar Rapid Release-domeinen; voor geplande release-domeinen staat deze functionaliteit gepland voor 20 juni 2024.

 

Gemini

 

1. Gemini in het zijpaneel van Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Drive

24 juni 2024

De AI-tool Gemini kan nu gestart worden vanuit het zijpaneel van Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Drive om onder meer e-mails, documenten en spreadsheets samen te vatten, te analyseren en te genereren zonder van applicatie of tabblad te wisselen. De tool vat automatisch de inhoud samen van waar je aan werkt en geeft aanwijzingen om je op weg te helpen.

Voorbeelden van het gebruik van Gemini:

 • Documenten: Gemini kan je helpen bij bijvoorbeeld het schrijven en verfijnen van de inhoud, het samenvatten van informatie, of het maken van inhoud op basis van andere bestanden.
 • Presentaties: Gemini kan helpen bij bijvoorbeeld het genereren van nieuwe dia’s, bij het aanpassen van afbeeldingen, of het samenvatten van presentaties.
 • Spreadsheets: met Gemini in het zijpaneel van Spreadsheets kun je gegevens bijhouden en ordenen. In het zijpaneel kun je snel tabellen maken, formules genereren en vragen hoe je bepaalde taken in Spreadsheets kunt uitvoeren.
 • Drive: in het Drive-zijpaneel kun je Gemini een of meerdere documenten laten samenvatten, snelle feiten over een project opvragen of dieper in een onderwerp duiken zonder dat je talloze documenten hoeft te zoeken en door te klikken.

Gemini maakt gebruik van de laatste modellen van Google, waaronder het Gemini 1.5 Pro-model met een langer contextvenster en geavanceerdere redenering

Voor wie

Beschikbaar voor gebruikers van Google Workspace met de Gemini-add on Business en Enterprise en Google One AI Premium.

Hoe

Om toegang te krijgen tot Gemini in het zijpaneel van Workspace-apps moeten gebruikers slimme functies en personalisatie hebben ingeschakeld. Beheerders kunnen de standaard personalisatie-instelling voor hun gebruikers inschakelen in de beheerdersconsole.

Eindgebruikers: je opent Gemini in het zijpaneel door op ‘Ask Gemini’ (sterknop) in de rechterbovenhoek te klikken. Op mobiel tik je op de chip ‘vat deze e-mail samen’ in een e-mailthread.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de uitrol vanaf 24 juni 2024, voor Geplande releasedomeinen is dit vanaf 8 juli 2024.

 

2. Gemini vanuit het zijpaneel van Gmail opstarten 

24 juni 2024

De AI-tool Gemini kun je nu direct benaderen vanuit het zijpaneel van Gmail om bijvoorbeeld:

 • een e-mailthread samen te vatten
 • een reactie op een e-mailthread voor te laten stellen
 • je te helpen bij het opstellen van een e-mail
 • vragen te stellen en informatie te halen uit je e-mails of Google Drive-bestanden.

Je kunt Gemini ook vrije vragen stellen, zoals ‘Hoeveel heeft het bedrijf uitgegeven aan het laatste marketingevenement?’ of ‘Wanneer is de volgende teamvergadering?’. 

Vanaf vandaag kun je Gemini ook gebruiken in de mobiele Gmail-app op Android en iOS om e-mailthreads te analyseren en een samenvatting te bekijken. Je tikt dan op de chip ‘vat deze e-mail samen’ in een e-mailthread.

 

3. Makkelijk aanvragen Gemini-licentie

28 juni 2024

Eindgebruikers kunnen nu makkelijk een ​​Gemini-licentie aanvragen bij hun beheerders op de Gemini voor Google Workspace-startpagina. Je klikt op ‘Aan de slag’, vervolgens op ‘Vraag het aan mijn beheerder’ en vult daarna het aanvraagformulier in. Super admins ontvangen het verzoek per e-mail en kunnen een ​​Gemini-licentie aanschaffen in de beheerdersconsole.

Deze instelling kan uitgeschakeld worden. 

 

4. Bijgewerkte gebruiksrapporten in de beheerdersconsole 

28 juni 2024

De Gemini for Workspace-gebruiksrapporten in de beheerdersconsole kunnen nu gefilterd worden op OE (Organisatie Eenheid) en groepen. Beheerders vinden deze rapporten in de beheerdersconsole onder ‘Menu & Generatieve AI & Gemini-rapporten’.

 

Google Chat

 

1. Aantal mogelijke leden voor een ruimte uitgebreid tot 500.000

26 juni 2024

Het aantal mogelijke leden voor een ruimte is verhoogd naar maximaal 500.000 leden. Tegelijkertijd zijn er wat nieuwe verbeteringen geïntroduceerd in het lidmaatschapsbeheer, wat vooral belangrijk is nu de ruimtes in Google Chat groter zijn:

 • De mogelijkheid om gerapporteerde Google Chat-inhoud te beheren vanuit de nieuwe moderatietool in de beheerdersconsole
 • Verbeterde gebruikersinterface en extra beheermogelijkheden voor de Space Management Tool in de beheerdersconsole
 • De mogelijkheid om Google Discussiegroepen toe te voegen aan ruimtes in Google Chat
 • Preventie van gegevensverlies voor Google Chat.

Wanneer

Voor alle domeinen is de uitrol vanaf 26 juni 2024.

 

2. Verzoek indienen om deel te nemen aan ruimtes

5 juni 2024

Gebruikers kunnen nu zelf een ​​verzoek indienen om lid te worden van een chatruimte nadat ze een link naar die ruimte hebben ontvangen.

Om een ​​ruimte te delen, kopieer je de link naar de ruimte: 

 • Open de ruimte
 • Klik naast de kop op het pijltje naar beneden om het vervolgkeuzemenu van de ruimte op te vragen
 • Klik op ‘Link voor deze ruimte kopiëren’.

Als je de link ontvangen hebt, klik je op de link en vervolgens op ‘Verzoek om lid te worden’ om deelname aan de ruimte aan te vragen.

Gebruikers van buiten de organisatie kunnen geen toegang krijgen tot een ruimte, zelfs niet als zij de link ontvangen hebben.

De beheerders van een ruimte ontvangen verzoeken via een privébericht van de Google Chat App en hebben de mogelijkheid om het verzoek goed te keuren of af te wijzen.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de uitrol vanaf 5 juni 2024. Voor Geplande releasedomeinen vanaf 24 juni 2024.

 

Google Meet

 

1. Vertaalde ondertiteling uitgebreid met 52 talen

14 juni 2024

Het aantal talen voor het vertalen van ondertiteling is uitgebreid met 52 nieuwe talen.

Vertaalde ondertiteling is vanaf 22 januari 2025 alleen nog beschikbaar voor klanten met een Gemini voor Workspace-abonnement (Gemini Enterprise en AI Meetings &. Messaging). Vanaf die datum heb je geen toegang meer tot vertaalde ondertiteling via je Google Workspace-abonnement. 

Naast vertaalde ondertiteling bieden de Gemini for Workspace-add-ons andere generatieve AI-functies, zoals verbeterde audio- en beeldkwaliteit tijdens vergaderingen en ‘aantekeningen voor mij maken’ (in alfa). 

Wanneer

Voor alle domeinen is de uitrol vanaf 21 juni 2024.

 

2. Ondersteuning van high-definition video

14 juni 2024

Google Meet ondersteunt nu high-definition video voor het opnemen van vergaderingen en voor het verzenden van video’s.

Video-inhoud en gedeelde scherminhoud in vergaderopnamen zijn standaard in 1080p. Het uitzenden van 1080p-video is standaard uitgeschakeld. Hiervoor is het nodig dat de gebruiker zich aanmeldt.

Wanneer

Voor alle domeinen is de uitrol vanaf 14 juni 2024.

 

3. Nieuw design voor knoppen

11 juni 2024

De onderste balk met bedieningselementen heeft een nieuw design gekregen. De knoppen hebben nieuwe kleuren en dynamische vormen die aangeven wanneer het geluid is gedempt of wanneer de bedieningselementen actief zijn. De functionaliteit van de knoppen is niet gewijzigd.

Je ziet het nieuwe design van de knoppen als je:

 • Google Meet op internet gebruikt, de Picture-in-Picture-modus gebruikt, of als je Meet gebruikt in andere apps zoals Documenten of Presentaties
 • Een livestream vanuit je browser bekijkt, of
 • Als je Meet gebruikt op de vergaderruimtehardware.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de uitrol vanaf 2 juli 2024. Voor Geplande releasedomeinen is dit vanaf 22 juli 2024.

 

4. Google Meet-add-ons nu beschikbaar op Android-apparaten

11 juni 2024

De Google Meet-add-ons zijn nu ook beschikbaar op Android-apparaten, zodat je applicaties kunt vinden, installeren en gebruiken terwijl je Meet onderweg gebruikt op je mobiele telefoon. De Meet-add-ons zijn te vinden in het paneel ‘Activiteiten’, waar ook functies staan zoals polls en vraag- en antwoordsessies. 

De zichtbaarheid van add-ons stelt de beheerder in via ‘Apps| Google Workspace | Instellingen | Google Meet & Meet video-instellingen’.

Wanneer

Voor Rapid Release-domeinen is de uitrol vanaf 11 juni 2024. Voor Geplande releasedomeinen is dit vanaf 24 juni 2024.

 

5. Scrollen en zoomen tijdens het presenteren 

7 juni 2024

Je kunt nu tijdens het presenteren in Google Meet, rechtstreeks vanuit Meet scrollen en in- of uitzoomen. Je hoeft dus niet meer tussen tabbladen te schakelen, zodat je je kunt concentreren op het geven van de presentatie. 

 

6. Interactieve functies voor livestreams met ultralage latentie op mobiele apparaten 

1 juni 2024

Deelnemers aan een livestream via de Google Meet-app voor Android of iOS op mobiel, kunnen nu interactieve functies gebruiken, zoals reacties, vragen en antwoorden en polls. Dit kan alleen bij livestreams met ultralage latentie; de mogelijkheden voor de ​​standaard livestream blijven ongewijzigd. 

Deze functionaliteit is nu beschikbaar voor gebruikers van Google Workspace Enterprise Standard, Enterprise Plus en Enterprise Essentials Plus.

 

Keep

 

1. Meerdere accounts op Android-apparaten met groot scherm 

28 juni 2024

Meerdere accounts kunnen nu tegelijkertijd Keep gebruiken op hetzelfde apparaat. Als je twee vensters naast elkaar opent, krijg je beter inzicht in je notities en kun je je inhoud makkelijker weergeven en ordenen. 

 

Voor beheerders

 

1. Abonnementen Colab Pro en Colab Pro+ voor Google Workspace

25 juni 2024

Google Workspace-beheerders kunnen abonnementen Colab Pro en Colab Pro+ aanschaffen voor Google Workspace-klanten. Colab biedt toegang tot de krachtige computers van Google, die kunnen worden gebruikt om machine learning-modellen te trainen en andere data-intensieve taken uit te voeren, allemaal vanuit de webbrowser. Colab Pro kan onder andere worden gebruikt voor:

 • Gegevensanalyse 
 • Ontwikkelen met de Gemini API 
 • Ontwikkeling van machine learning-modellen. 

Beheerders kunnen de abonnementen op groepsniveau beheren. Colab staat standaard ‘uit’ en kan worden ingeschakeld door de beheerder.

De Colab Pro-abonnementen zijn beschikbaar voor alle Google Workspace-klanten met een geverifieerd domein.

 

2. Controlelogboeken voor Gemini-activiteiten

10 juni 2024

Beheerders kunnen nu auditlogboeken in Google Drive bekijken voor activiteiten die door Gemini voor Google Workspace worden gedaan. Gemini gebruikt de inhoud van Drive bij het beantwoorden van vragen. Als Gemini voor Google Workspace bijvoorbeeld toegang heeft tot gegevens uit bestanden om antwoord te kunnen geven op een vraag, wordt de gebeurtenis ‘itemcontent benaderd’ gegenereerd voor elk van de geopende bestanden in de Drive-logboeken. Deze logboeken zijn gericht op gevallen waarin Gemini specifiek namens gebruikers toegang heeft tot Drive-bestanden om aan hun verzoeken te voldoen.

Hiermee heb je meer inzicht in hoe Gemini voor Google Workspace en Gemini-apps inhoud uit Drive gebruiken. Dit is belangrijk voor beveiliging en compliance.

Deze functie is standaard ingeschakeld. 

Of je zoekopdrachten in de logboeken kunt uitvoeren, hangt af van jouw Google Workspace-versie, beheerdersrechten en de gegevensbron. 

Beschikbaar voor Google Workspace Gemini Business en Enterprise.

 

Voor ontwikkelaars

 

1. Extra beheermogelijkheden in Google Chat API

25 juni 2024

De mogelijkheden voor het beheer van ruimtes in de Chat API zijn verder uitgebreid en beschikbaar via het Developer Preview-programma:

 • Details zoeken van een specifieke ruimte
 • Updaten van gegevens, zoals de naam van een ruimte, de beschrijving en de richtlijnen voor een chatruimte
 • Controleren van de lidmaatschapsstatus van de gebruiker in een specifieke ruimte 
 • Upgraden van een lid naar beheerder van de ruimte.

 

2. AppSheet-automatiseringen bouwen met Google Forms

21 juni 2024

Met AppSheet kun je handmatige workflows automatiseren door de workflows te integreren met gegevensbronnen zoals Google Drive, Chat en Spreadsheets. Deze functionaliteit is nu algemeen beschikbaar. Voor het bouwen van AppSheets kun je nu ook Google Forms gebruiken.

Voor wie

Business Starter, Business Standard, Business Plus, Enterprise Standard, Enterprise Plus, Enterprise Essentials Plus. 

 

3. Google Discussiegroepen als ruimteleden toevoegen en verwijderen 

21 juni 2024

Ontwikkelaars kunnen nu Google Discussiegroepen als leden van een chatruimte toevoegen en verwijderen met behulp van de Google Chat API. 

 

4. Een ruimte vindbaar maken met behulp van de Chat API

14 juni 2024

Je kunt nu een ruimte vindbaar maken voor een doelgroep met behulp van de Google Chat API. Je kon eerder al vindbare ruimtes creëren met de Google Chat API via het Google Workspace Developer Preview Program. Deze functionaliteit is nu algemeen beschikbaar voor Google Workspace-ontwikkelaars.