Skip to main content

Nederlandse bedrijven krijgen wekelijks zo’n driehonderd cyberaanvallen te verwerken. Twintig procent van de ondernemers krijgt ermee te maken, zegt de Kamer van Koophandel. Een geslaagde hack kost een organisatie gemiddeld 67.000 euro. De tijd dat je als ondernemer wegkwam met een simpel ‘Ik ben niet interessant voor cybercriminelen’ is overduidelijk voorbij. Wat kun je doen om de kans op een succesvolle cyberaanval te verkleinen?

1. Kies voor een veilig besturingssysteem

Vraag een security-expert welk besturingssysteem het veiligst is, en de kans is verdraaid groot dat het antwoord Chrome OS is. Iedereen roept altijd dat cybersecurity zo sterk is als de zwakste schakel en dat de eerste de beste medewerker die nietsvermoedend op een malafide link klikt, je hele beveiliging om zeep helpt. Laat dat nou juist zijn wat Google zo slim maakt, volgens grote namen in securityland: het maakt de kans dat een medewerker het verprutst simpelweg heel klein. Heel klein is niet nul, maar de kans op echt serieuze beveiligingsincidenten is zo klein, dat Google beloningen tot 200.000 dollar aanbiedt aan iedereen die het systeem kan hacken.

2. Kies voor een veilig wachtwoord

We weten allemaal wat er mis kan gaan als we overal hetzelfde wachtwoord kiezen. Niet slim. Het opslaan van je wachtwoorden in je Google Chrome-profiel of gebruikmaken van een wachtwoordkluis of wachtwoordmanager is een stuk slimmer.

3. Gebruik tweefactorauthenticatie

Met tweefactor- of tweestapsverificatie maak je het vrijwel onmogelijk dat iemand in je account inbreekt. Je hebt dan, naast je gebruikersnaam en wachtwoord, ook iets fysieks nodig om in te loggen. Dat kan een code zijn die je op je telefoon ontvangt als mail, sms of in een app als Google Authenticator of Microsoft Authenticator, een hardwaretoken of biometrische gegevens zoals je gezicht, je vingerafdruk of je iris.

4. Sla data veilig op

Er zijn nog steeds mensen die denken dat data lokaal opslaan op je computer het veiligst is, lekker dichtbij. Geloof ons, het is de meest onveilige plek die er bestaat. Je moet niet alleen zelf back-ups maken, je moet ook zelf zorgen voor de beveiliging. Of jij dat beter kunt dan de groten der aarde, zoals Google, Microsoft en Amazon, dat durven we te betwijfelen. Als je kiest voor een betrouwbare cloudoplossing, zoals Google Workspace, weet je zeker dat veiligheid overal is ingebakken. Security by design noemen ze dat bij Google.

5.  Zorg dat je medewerkers scherp blijven

Hoe veilig je IT-oplossing ook is, je moet altijd zorgen dat je medewerkers scherp blijven. Als zij post-its met wachtwoorden onder hun toetsenbord plakken of ze beveiligen al hun applicaties met het meest gebruikte wachtwoord – 123456 –, dan is het einde zoek natuurlijk.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe veilig werken met Google Workspace is en hoe het ervoor zorgt dat je eenvoudigweg minder securityzorgen hebt? Neem gerust contact met ons op. We leggen je met liefde alles uit.

Samen maken we deze wereld veiliger.