Skip to main content

Dat wij heilig geloven in de kracht van Google is geen geheim. We zijn niet voor niets een geautoriseerde Google Workspace-reseller. Het is ook niet voor een reden dat heel veel – typen – bedrijven de overstap maken naar Google Workspace. De meeste doen dat vanuit het inzicht dat stilstand achteruitgang is. Maar er zijn ook bedrijven die niet geheel vrijwillig ontdekken hoe krachtig Google is. Zo converteerde Nordic Choice Hotels na een ransomware-aanval in vier dagen tijd drieduizend Windows-computers naar Google Chrome OS Flex.

Nachtmerrie

Nordic Choice Hotels is een hotelketen met meer dan 210 hotels in Scandinavië en de Baltische staten. Geen kleine jongen dus. De keten koos er in 2021 voor om over te stappen van Windows op Google’s Chrome OS Flex. De pilotfase van dit project was nog maar net begonnen toen, op 2 december 2021, de hotelketen werd getroffen door een ransomware-aanval. Deze aanval legde het hele netwerk plat en alle bedrijfsprocessen moesten handmatig worden uitgevoerd. Een nachtmerrie voor elke hotelier.

Conversie in een kwartier

De apparaten die in de pilotfase waren overgezet naar Chrome OS Flex waren niet geïnfecteerd. Alle reden dus om geïnfecteerde Windows-apparaten in no-time te converteren. Een batterij aan receptionisten, directeuren en administratieve medewerkers – niet-technisch personeel dus – werd ingezet. Ondersteund door deskundig personeel en een helder communicatiepakket met een installatiegids, FAQ en uitgebreide documentatie, ging het team aan de slag. Elke installatie, van het wissen van het apparaat tot en met de installatie van het nieuwe besturingssysteem, duurde maximaal een kwartier. Het project, dat oorspronkelijke vier maanden zou duren, duurde uiteindelijk noodgedwongen slechts vier dagen. In de eerste twee dagen werden tweeduizend apparaten geconverteerd en in het weekend dat daarop volgde nog eens duizend. Spraakmakend.

Het voordeel van Chrome OS (Flex)

Chrome OS Flex is een besturingssysteem voor bedrijven en onderwijsinstellingen dat Google begin 2022 uitbracht. Het is gebaseerd op Chrome OS. Een van de grote voordelen van Chrome OS Flex is dat je er geen hippe, zware hardware voor nodig hebt. Het draait dus net zo gemakkelijk op oudere computers. Zowel bij Chrome OS als bij Chrome OS Flex is de browser feitelijk het besturingssysteem. Alle applicaties draaien in de browser draaien. Doordat Chrome gebruik maakt van het zogenaamde ‘sandboxing’-principe, waarbij verschillende processen en applicaties gescheiden worden van het besturingssysteem zelf, is het heel veilig.

Google OS eerste keuze van securityexperts

Wij identificeerden in een eerdere blog al de vijf typen bedrijven die voor Google kiezen. Met dit verhaal komt daar dus een zesde type bedrijf bij: de bedrijven die kiezen voor een veilige IT-omgeving. Hoewel je nog steeds scherp moet blijven uiteraard, kies je wel voor de meest veilige weg. Het is ook niet voor niets dat zelfs securityexperts weglopen met het besturingssysteem van Google. Net als wijzelf…

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe veilig werken met Google Workspace is en hoe het ervoor zorgt dat je eenvoudigweg minder securityzorgen hebt? Neem gerust contact met ons op. We leggen je met liefde alles uit.

Samen maken we deze wereld veiliger.