Skip to main content

Google Gemini kan zowel teksten, als code en afbeeldingen voor je verwerken. Het beantwoordt vragen, automatiseert workflows en vertaalt teksten voor je. Het combineert al het goede van de chatbot Bard en Duet AI, de tool die je effectiever laat werken in Google Workspace, in een verbeterde versie. 

AI wordt ook steeds meer ingezet bij bedrijven. De groei en ontwikkeling van AI gaat sinds 2023 razendsnel. Zo zet Deloitte AI in voor wettelijke controles. Hierbij controleert AI bijvoorbeeld of jaarverslagen wel aan de boekhoudregels voldoen. Dit maakt saai werk sneller en makkelijker, zodat accountants meer tijd hebben voor ingewikkelde taken en klantencontact. Fantastisch!

Hoe kan Gemini je workflow verbeteren?

Gemini kan je helpen met het verzamelen van informatie, het analyseren van data en het genereren van rapporten. Daarnaast kan het je sales- en marketing-workflows ondersteunen door pakkende teksten te schrijven en je campagnes te optimaliseren.

Ook kan Gemini je klantenservice helpen door klantvragen sneller en efficiënter te beantwoorden, of je softwareontwikkeling versnellen door code te genereren en tests te automatiseren.

Praktische toepassingen

Hieronder staan wat praktische prompts waar je Gemini voor kunt inzetten om je workflow nog efficiënter te maken. Het werkt als volgt:
1. Kopieer de opdracht (prompt)
2. Plak deze opdracht in Gemini
3. Druk op <Enter> of klik op Verzenden.
 

Wat voorbeelden van de praktische toepassing van Gemini in de toekomst:

Inbox stroomlijnen: Beheer je e-mails efficiënt door je inbox te stroomlijnen. Met de prompt ‘@Gmail’, krijg je direct toegang tot opdrachten die zijn afgestemd op Gmail. Dit vermindert de tijd die je besteedt aan het zoeken en opruimen van je inbox aanzienlijk.

Voorbeeldprompt: ‘@Gmail toon e-mails met <trefwoord>’ toont alle e-mails waarin het trefwoord voorkomt. 

Documenten zoeken: Gemini helpt je om documenten op te halen, of het nu gaat om het doorzoeken van Google Drive of het analyseren van documenten. 

Voorbeeldprompt: ‘@Google Drive IELTs voorbereiden documenten in PDF’ vindt alle PDF-documenten die verband houden met IELTS-voorbereiding.

Document-analyse: Gemini analyseert documenten en vat de belangrijkste punten uit een document voor je samen, dankzij de integratie met Google Documenten. 

Voorbeeldprompt: ‘@Google Documenten “Jaarlijks omzetrapport” analyseer het bestand en geef vijf belangrijke punten’.

Zoeken met vage zoekopdrachten: als je de naam van een document niet weet, hoef je alleen maar ‘@Google Drive’ te gebruiken en aan te geven: ‘zoek het jaarlijkse omzetrapport van 2023’. 

Extraheren van gegevens: Gemini kan je ook helpen met het extraheren van gegevens uit afbeeldingen, waarna je de gegevens kunt analyseren. Als je tabelgegevens in een onbruikbaar formaat staan, plak je eenvoudig een afbeelding met de tabelgegevens in Gemini, waarna Gemini deze omzet in een bruikbaar formaat, waarmee je veel tijd bespaart.

Je kunt zelfs een screenshot maken van een tabel en Gemini vragen om dit in een tabel om te zetten en in een Google Spreadsheets te openen.

Videoanalyse: je kunt waardevolle inzichten krijgen uit elke video op YouTube. Zo kun je Gemini vragen om de vijf belangrijkste punten uit een lange video te geven, waardoor je veel tijd kunt besparen.

Voorbeeldprompt: ‘@YouTube <videolink> geef de vijf belangrijkste tips’.

En het allerbelangrijkste

Het belangrijkste is dat je gewoon aan de slag moet gaan met Gemini om te zien wat de tool allemaal kan. Probeer dingen uit die voor jou handig zijn, en je zult ongetwijfeld voor verrassingen komen te staan. 

Wil je meer weten over Gemini voor Workspace voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op, wij helpen je graag.