Skip to main content

Veilig thuis aan het werk. Hoe doe je dat?

Veel mensen moeten nu voor langere tijd thuiswerken. Voor een hoop van ons is dat toch een beetje aanpassen. Niet alleen is het vaak thuis veel lastiger om je aandacht erbij te houden, er zijn ook zaken waarmee je extra goed rekening moet houden. Veiligheid is zo’n onderwerp.

Veiligheid en IT krijgt steeds meer aandacht en dat is ook nodig. Regelmatig lees je berichten van bedrijven die met ransomware besmet zijn geraakt of dat er oneigenlijk gebruik gemaakt is van een account, waardoor kwetsbare informatie op straat komt te liggen.

Thuis is het vaak moeilijker om je veiligheid op hetzelfde niveau te krijgen als op kantoor. Al was het alleen maar omdat er kinderen of mensen rondlopen die niet bij jouw bedrijf werkzaam zijn. We geven je hier een aantal tips om ook thuis veilig te kunnen werken.

Persoonlijke apparaten & Persoonlijke accounts

Thuiswerken zorgt ervoor dat je zakelijke en persoonlijke digitale leven door elkaar heen gaat lopen. Maar het is ontzettend belangrijk om deze twee digitale werelden zoveel mogelijk gescheiden te houden. Dat kan bijvoorbeeld door een fysieke scheiding, waar je alleen werkt op je zakelijke laptop en je privé laptop of tablet niet voor je werk gebruikt. Dan hoef je deze namelijk ook niet op veiligheid na te kijken.

Verbindingen

Op afstand werken is heel handig, waarbij het wel goed is om te controleren of de verbinding die je opzet ook wel veilig is.

Je thuis Wifi netwerk

Op kantoor is het WiFi netwerk alleen bedoeld voor medewerkers van het bedrijf zelf. Daarom is er ook vaak een bezoekers-wifi aanwezig voor mensen die geen onderdeel van de organisatie uitmaken. Thuis heb je die scheiding niet. Het kan zijn dat je persoonlijke netwerk niet optimaal beschermd is tegen inbraak, misschien zijn er al mensen in de omgeving die je netwerk-wachtwoord weten.

VPN

Veel bedrijven gebruiken een VPN verbinding van de huiswerkplek naar kantoor. Dit type verbinding is bijzonder veilig maar soms lastig om op te zetten. Wanneer je met remote-desktops werkt is een VPN verbinding te adviseren. Deze optie wordt veel gebruikt voor thuiswerkende administratieve krachten of andere werknemers met een data gevoelige functie.

Webbased werken

In het geval dat je helemaal webbased werkt is het goed om te beseffen dat de computer waar je op werkt veilig moet zijn. Als je werkt vanaf je eigen computer is het verstandig om te controleren of het antivirus up-and-running is, je de laatste Windows of MacOS updates hebt geïnstalleerd en of er geen vreemde plugins in je Chrome of Firefox zitten (instellingen > plugins) die daar niet horen.

Vergrendel je scherm

Wanneer je koffie gaat halen is het verstandig om je scherm te vergrendelen. Zo heb je de toegang tot de bedrijfsinformatie eenvoudig afgesloten voor je huisgenoten. Het is een kleine handeling maar dan kan ook niemand meer per ongeluk bij je bedrijfsgegevens komen. Kleine kinderen die je apparaat binnen bereik hebben kunnen zo ook geen werk verwijderen of verpesten. Met de volgende sneltoets kun je eenvoudig je scherm op slot zetten:

  • Windows: WindowsKey + L
  • MacOS: Command + Control + Q
  • Chromebook: Zoeken + L

Privacy in verband met de GDPR & AVG

Met het toenemende gebruik van video vergadersoftware zoals Hangouts Meet, Skype en Zoom komt de vraag soms naar boven: voldoet dit wel aan de AVG wetten? We lichten de drie meest gebruikte pakketten toe.

Google Hangouts Meet

Google Hangouts Meet is een onderdeel van G Suite. G Suite is de betaalde versie van Gmail en heeft een andere privacy policy omdat het bedoeld is voor zakelijk gebruik. Google voldoet aan de GDPR en AVG wet. Hier kun je de meest gestelde vragen met betrekking tot Google G Suite en Privacy vinden.

Zoom

Zoom is een Amerikaanse startup. Hier kun je hun privacy policy vinden. Zoom gaat op een andere manier met de Privacy om dan bijvoorbeeld Microsoft en Google en sommige security analisten hebben hun zorgen hierover geuit. Deze onderbouwde zorgen lees je hier.

Microsoft Skype en Teams

Skype is overgenomen door Microsoft en valt nu onder de Office 365 suite. Microsoft Teams is de opvolger van Skype en ook een onderdeel van Office 365. Informatie met betrekking tot de privacy bij Microsoft kunt je hier vinden.

Afsluitend

Thuiswerken heeft zijn voordelen en nadelen. Het is zeker mogelijk om thuis eenzelfde veiligheidsniveau te bereiken als op kantoor. Gebruik bij voorkeur de laptop van je bedrijf, gebruik een veilige verbinding, vergrendel je scherm als je even weggaat en hou je software updates bij. Kleine moeite, groot effect.

 

Laat een reactie achter