Skip to main content

In maart gingen de early adopters er al mee aan de slag; de nieuwe update van Google. En nu deze update helemaal perfect is, is hij ook beschikbaar voor alle G Suite gebruikers. Dit keer is de update voor Google Drive: Drive File Stream.

Drive File Stream? Wat is dat dan?

De nieuwe update Drive File Stream is een desktop applicatie die je in staat stelt om snel door je Google Drive bestanden te bladeren met Windows Verkenner of Finder, zonder dat deze bestanden op je computer staan. Wat dit betekent, is dat je haast geen ruimte verbruikt van je harde schijf en je minder tijd besteed aan het wachten op de synchronisatie van je bestanden (ook al ging deze synchronisatie super snel, het scheelt weer wachten).

Om een voorbeeld te geven wat Drive File Stream nu precies doet: Je hebt een afbeelding op de Drive staan en wilt deze openen om te bewerken. Dan hoef je hem niet eerst te downloaden en dan op te zoeken om deze te openen, maar je kunt hem direct openen vanuit Verkenner of Finder in het programma waarin je hem wilt bewerken. Op het moment dat jij de afbeelding wilt openen zal Drive File Stream het bestand razend snel downloaden zodat jij het kunt gebruiken. Je hele Google Drive wordt nu niet lokaal bewaart en neemt dus veel minder ruimte in beslag. Je hebt alleen de bestanden op jouw computer staan als jij ze nodig hebt.

Vanaf nu staat Drive File Stream aan voor alle G suite gebruikers. Je kunt de applicatie downloaden door op het tandwieltje rechts boven in Google Drive te klikken, of door naar deze download pagina te gaan: https://www.google.com/drive/download/

Goed om te weten

Met deze lancering is Google Drive voor Mac/PC officieel verouderd. Voor het synchroniseren van bestanden zoals je dit gewend bent is er een nieuwe applicatie genaamd Back-up en Synchronisatie. Deze applicatie werkt zoals je dit gewend bent, maar is een stukje verbeterd. Voorlopig wordt de oude applicatie nog ondersteunt, maar deze ondersteuning stopt op 11 december 2017. En op 12 maart 2018 zal Google Drive voor Mac/PC volledig offline worden gehaald. Google raadt aan om alvast aan de slag te gaan met Drive File Stream of Back-up en Synchronisatie, zodat je alvast kunt wennen aan de nieuwe werking. En nee, deze is niet radicaal anders, je zult er zo aan gewend zijn 🙂

Update februari 2018:

‘Verouderde Google Drive-synchronisatieclient voor desktops wordt op 12 mei 2018 uitgeschakeld’

Heb je een e-mail van Google ontvangen met bovenstaande zin als onderwerpregel? Dan wil je weten wat jou te doen staat. Ja er wordt van je verwacht dat je een aanpassing gaat maken, maar geen paniek. De aanpassing die je ervoor moet maken is geen lastig, technisch iets. We vertellen je wat je moet doen.

Kom je er niet uit en wil je onze hulp? Dan kun je ons altijd benaderen, dan helpen we je graag verder. Telefonisch, op de chat, via de mail; wat jij prettig vindt. We zijn er voor je.

Laat een reactie achter